niedziela, 11 października 2015

SOS OGNISTY,wymyśliłam sama i jeszcze jestem w fazie prób.Ale na razie  jego składniki to półtora kilograma papryki słodkiej,pół kilograma ostrej i jeden kilogram cebuli.Kto się boi ostrego smaku niech ostrej weźmie mniej.Wszystkie składniki po umyciu i pozbawieniu pestek ,ale tylko u papryki słodkiej i obraniu cebuli gotuję w niewielkiej ilości osolonej wody,około pół godziny.Po ostudzeniu  mielę w maszynce do mięsa i dodaje cukru i octu i ewentualnie jeszcze soli .Cukru nie może być za mało.Ten sos winien mieć słodko ostry smak.Potem pasteryzuje w słoiczkach  takich na jeden raz.Ależ to wyśmienity sos zamiast Keczupu ,a też nadaje się do różnych klusek i ryżu ,po dodaniu nieco oliwy lub masła i podgrzaniu,że nie wspomnę jak pasuje do parówek na gorąco.

No to.............smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz