Należy zrobić to tak ; np.3 kg twardych gruszek obrać ,przekroić na cztery części jak duże,a na dwie jak małe .Wykroić gniazda nasienne i wrzucić na przygotowany syrop z 1 kg cukru i szklanki octu i kilku goździków.Wrzucić na wrzący i gotować około 20 minut.Jeżeli wszystkie się nie zmieszczą,podzielić na dwie porcje.Po ugotowaniu,ale nie rozgotowaniu [gruszki muszą być twarde] nałożyć do słoików ,zalać syropem i OK, i to wszystko.
Aha ! - jeszcze to : w czasie obierania ,obrane należy wrzucić do zakwaszonej wody,wówczas zachowają jasny kolor.
Przyznacie,że jest to proste jak konstrukcja cepa.Cep to narzędzie używane wtedy gdy jeszcze nie było maszyn do młócenia zboża .Są to dwa kije połączone skórką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz