Jeżeli podczas jedzenia chrzanu spodziewasz się,że będą ci leciały łzy,to naszykuj sobie kawałek świeżego razowego chleba i go powąchaj.Efekt natychmiastowy.
Zasada nr jeden przy przyrządzaniu delikatnej sałaty listkowej..............winna być ona sucha.
Po opłukaniu owiń ją delikatnie w ręcznik jednorazowy,by w niego wsiąkła woda.Nigdy nie mocz sałaty zbyt długo w wodzie.Straci swój estetyczny wygląd i witaminy.
Sałata głowiasta będzie długo świeża jeżeli natniesz na krzyż gruby głąb [ korzeń ] i włożysz do płaskiego naczynia z niewielką ilością wody.
Zwiędłe liście sałaty znów będą jędrne jeżeli do wody w której je myjesz wsypiesz łyżkę stołową cukru,albo zanurzysz sałatę na 10 minut w wodzie z sokiem cytrynowym.Kwas cytrynowy ujędrnia zwiotczałe liście.
Aby mizeria była krucha należy ogórki posolić tuż przed podaniem inaczej puszczą za dużo soku i zmiękną. Metoda ta nie ma niestety zbyt wielu zwolenników .
Nie wszyscy też mogą jadać mizerię.Aby była łatwiej strawna należy sparzyć wrzątkiem umyte ogórki i natychmiast przelać je zimną wodą ,a dopiero potem kroić.Można też dodać łyżeczkę musztardy.Dzięki temu unikniesz wzdęcia i nie będzie ci się odbijało.
Nie wylewaj wody po marynowanych ogórkach.Możesz go użyć do różnych sosów do surówek.
Świeże owoce nie zepsują sie tak szybko jeżeli je będziesz przechowywać w pojemniku razem z kilkoma ząbkami czosnku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz