środa, 30 grudnia 2015

Do takiej sałatki potrzebna jest duża ,szklana,lub plastikowa misa-salaterka.Ma być przezroczysta,bo to właśnie widok poszczególnych warstw pobudza apetyt.Jeżeli chodzi o te warstwy pomysłów może być wiele:Ja proponuję,pierwszą to jest tę na dnie warstwę z kilku jaj ugotowanych na twardo i rozdrobnionych,następna np,to ugotowana marchewka pokrojona w kostkę,z konserwy lub mrożona [bo to ma być mało pracochłonna sałatka] ,potem np. maleńkie cebulki marynowane ,też gotowe ,ze słoiczków ,po nich np. czarne oliwki też w jednej warstwie ,a następnie zielony groszek i już na samym wierzchu ponownie jaja na twardo i marchewka.Zatem one otwierają i zamykają warstwy.Ale to nie wszystko.Na sam wierzch majonez,raczej sporo majonezy i dwie długie specjalne ,do sałatek łyżki.Każdy winien nabierać nimi aż do samego dna  i mieszać dopiero na swoim talerzyku.Aby warstwy były widoczne ,powinny mieć niemałą wysokość.To należy wziąć pod uwagę kupując składniki do niej.Ta wysokość warstwy to co najmniej 5 cm.A pomysłów może być wiele.Może też warstwę stanowić marynowany czosnek i mini kolby kukurydzy i suszone pomidory pokrojone w paseczki.Metodą błędów i prób wyeliminowałam tylko pędy bambusa,ale może akurat na takie "bez wyrazu" natrafiłam?

Wybrałam tę sałatkę na noc Sylwestrową ,bo jak widzicie Kochani ,by ją wykonać wystarczy kilka minut ,przy założeniu ,że są przygotowane składniki.Brałam pod uwagę to,że gospodarze nie mogą być przemęczeni jeszcze przed nocą.

A to co teraz zaproponuję mogą wykonać dzieci.Będzie to dla nich frajda.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz