poniedziałek, 29 października 2018
Warzywa rzepowate bardzo lubią chłody i deszcze,stąd zwana jest cała ich grupa warzywami przedplonowymi lub poplonowymi ,a wiosną i jesienią jest dla nich najstosowniejszą porą do uprawy.I - w tym miejscu przypominam,że do rzepowatych zalicza się także rzodkiewkę i kto ją posiał w stosownym czasie ,niech jeszcze pozostawi na zagonku w celu powiększenia masy,bo podobno ma jeszcze być jeszcze ciepła i mokra jesień.A w moim zieleniaku można kupić bardzo dorodne rzodkiewki i rzodkiew [ nie mylić z rzepą ] Rzodkiew ma białą i delikatną skórkę i z niej robi się wyśmienitą nie spotykaną w smaku surówkę.Należy tylko obrać ze skórki ,jakieś 3,4 średniej wielkości rzodkwie i pokroić w kostkę i dodać do tego średniej wielkości słoiczek oliwek pokrojonych na połówki.Dodać nieco cukru i odrobinę soli wlać sok w którym były oliwki.Wymieszać.Podawać jako przystawkę z kawałkiem sera pleśniowego i do tego dobrze schłodzony szampan.Radzę przygotować i jedno i drugie i wstawić do lodówki [ser nie ].Po powrocie z cmentarzy coś tak wyszukanego ,niespotykanego zdecydowanie da pozytywny nastrój,a i obiad będzie lepiej smakować,................................po takiej przystawce.!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz