piątek, 6 czerwca 2014

Sałata głód załata,mówi przysłowie.Jeżeli drogi działkowcu lubisz to warzywo tak bardzo ,że chciałbyś ją systematycznie uprawiać na działce,to o tej porze roku zrezygnuj z  masłowej.Wysiewaj kruchą ,letnią lub lodową.Typ masłowa jest rośliną dnia krótkiego i niskiej temperatury.Gdy dzień się wydłuża a temp. podnosi  nie wiąże główek ,lecz wybija w pędy kwiatostanowe.Przypominam jednak o chronieniu roślin przed ślimakami.A teraz........................... rewelacyjny przepis na przystawkę z sałaty właśnie.Jedną dużą główkę [ preferuję lodową] obrać z liści ,opłukać ,wysuszyć,rozdrobnić ułożyć w salaterce.Tuż przed podaniem posypać kosteczkami żółtego sera obsypanymi ostrą papryka,maleńkimi grzaneczkami z bułki ,zrumienionymi [krótko ] na klarowanym maśle i pół piersi kurczaka też [małe kosteczki] także zrumienić.Będzie to wszystko na samym wierzchu salaty.Wymieszać należy już przy konsumentach ,na stole.Do tego podać sos czosnkowy lub szczypiorkowy.A sporządza się tak: szklanka majonezu,szklanka gęstego jogurtu 4,5 przeciśniętych ząbków czosnku lub posiekany peczek szczypioru.Doprawić do smaku.Nie tylko jest to elegancka przystawka,ale też wyśmienita w smaku,należy tylko nie przesadzić z dodatkami,pamietając,że najwięcej winno być sałaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz