niedziela, 29 czerwca 2014

Pomidory!!!!!!!!!!!! o pomidorach ma być ,ale dziś tylko o szklarniowych.Należy ja prowadzić,najlepiej na jeden pęd co bedzie oznaczało nasza ingerencje w rozwój rośliny ,ale  [czasem tak trzeba] Należy uszczypywać pedy dodatkowe wyrastające w kątach liści t zn .w kącie zawartym miedzy głównym pędem a ogonkiem liściowym.Obcinać bez żalu,liście znajdujące sie na roślinie poniżej zawiązanych i już dobrze wykształconych owoców,ale................................................................ nie wszystkie jednego dnia.Usuwanie wykonywać stopniowo ,rozkładając te pracę na cały tydzień.chyba że ...................... liście są chore,pożółkle i z plamami ,to obciąć jednorazowo.
Kochani!!!!!!!!!! nie było mnie tu troche bo przetwarzałam truskawki i czarną porzeczkę.I tu moja rada:dla przetwarzających oczywiście i stosujących żelfiks  [lepiej żelfiks jak cukier żelujący ] jest to taniej i pewniej.Lepiej najpierw zagotować owoce i ostudzić a potem dodać żelfiks [uwaga na sposób sypania bo lubi się zbrylać] po czem zagotować ,dodać soku z cytryny by owoce zachowały kolor i cukier i zagotować ponownie ,bardzo krótko. "przegotowane" mogą stracić galaretowatość.to bardzo ważne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!No to miłej pracy.