sobota, 20 stycznia 2018

Jeszcze takie porady :
Jeżeli zapiekanka lub jakieś jarzyny ,są zbyt rzadkie,wodniste dodaj do nich purre ziemniaczanego a potrawy nabiorą właściwej konsystencji.

Ziemniaki pieczone w folii nie popękają podczas pieczenia  jeżeli przed zawinięciem w folię nakłujesz każdą bulwę widelcem.Kto lubi zapach i smak cebuli może do takich ziemniaków dodać kilka plasterków,jednak nie za wiele by nie spowodować zbyt dużej wilgotności.

Ziemniaki z rusztu w foli  aluminiowej dobrze jest przed tym krótko[ 10 minut ] podgotować,szczególnie gdy bulwy są większe,a dopiero potem owinąć w folię i ułożyć na ruszcie.W ten sposób szybciej będą miękkie.

Jeśli będziesz odgrzewać ziemniaki w kuchence mikrofalowej ,zwilż je przed tym wodą lub mlekiem ,a wtedy ich skórka nie wyschnie tak intensywnie.


S m a c z n e g o !
C.D. porad kulinarnych.....................o ziemniakach :
Ziemniaki gotowane w mundurkach łatwiej się będą obierały jeżeli natychmiast po ugotowaniu przelejesz je zimną wodą.
Natomiast młode mają tak cienką skórkę,że bez problemu pozbędziesz się jej przy pomocy czystego druciaka.I szybciej to i łatwiej.

Pokrojone w grubsze plastry ziemniaki będą smaczniejsze od frytek jeżeli oprószysz je jak są jeszcze zimne mąką.Kłaść je należy na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor  po obu stronach.Nie miękną na talerzu...........gwarantuję.

W tym miejscu przypomina mi się jak to w latach głodnych i chłodnych,w latach okupacji jakimś sposobem zdobyli rodzice i opał i ziemniaki.W zależności od tego ile było ziemniaków dostawaliśmy [ my dzieci ] do swojej dyspozycji  kilka sztuk.Pomysły na ich przyrządzenie zadomowiły się w naszych głowach już na zawsze .Np, : małe,jak najmniejsze po dokładnym umyciu wkładało się do popielnika,ale czekać  na nie trzeba było dość długo.W międzyczasie zatem   pieczono je w plasterkach na blasze, tyle tylko,że czasem dostawało się od mamy kopyścią [drewniana łyżka ],bo przeszkadzano w gotowaniu pożal się Boże  obiadu,Np,takiego :Utarte ziemniaki w wodzie z solą.Po zagotowaniu robiła się z tego gęsta,szara papka.Taki obiad był wtedy gdy ziemniaków było mało,a jak  było więcej piekło się placki ziemniaczane,bezpośrednio na blasze pieca lub na patelni na tranie.Nie wiem czemu tran był.Mieliśmy do wyboru.Przeważnie wybieraliśmy te z blachy na których "odbijał się wzór " fajerek z pieca.
I już bez podtekstu politycznego.


Antek,pożycz mi 200 zł.
- No dobrze,ale mam przy sobie ino 100 zl.
- No to dej te sto,a drugie sto bydziesz mi  winien  pado Franek.

Mówi sąsiadka do sąsiadki :
Jaki dziwny jest ten świat.Dawniej się młode dziołchy czerwieniły jak się wstydziły ,a teraz się wstydzą jak się czerwienią.














Zatem teraz J. Tuwim ,dwa razy , za dziś i za jutro,bo jutro mam imieniny pewnego bardzo ważnego Jarosława......................nie, nie, nie domyślajcie się ,że to aż..................tak wysoko nie sięgam.

Himmelfarb modli się w  bożnicy .Kiwa,gestykuluje coraz gwałtowniej,wreszcie w uniesieniu religijnym zaczyna krzyczeć i walić ręka w pulpit.
Sąsiad napomina go :
- Nie wrzeszcz tak do Pana Boga.Wierz mi ,łagodnością więcej zrobisz jak gwałtem !


- No ,Hipek [ mówi Moryc ] ,dajmy spokój  tym kłótniom.Przeprośmy się i znów będziemy przyjaciółmi.Życzę ci, od teraz wszystkiego tego,czego ty mnie życzysz.
- Znowu zaczynasz ?!.
Aha  !- to przysłowie jest z Księgi Przysłów.
Ponieważ czasu dziś mam niewiele - zacznę od końca,ale przed tym jednak przysłowie :
Dziewięciu  ubogich śpi pod jedną derką,a dwu  królom świat jest za ciasny.

piątek, 19 stycznia 2018

W jednym z moskiewskich przedszkoli pani pyta dzieci :
- W jakim kraju dzieci maja najładniejsze zabawki  ?
- W  Rosji ! - odpowiadają chórem dzieci.
- W jakim kraju dzieci mają najładniejsze ubranka ?
- W Rosji ! znów odpowiadają dzieci.
- A w jakim kraju żyją najbardziej szczęśliwi ludzie ?
- W Rosji ! - jeszcze raz odpowiadają dzieci.
Nagle nauczycielka zauważa,że jedno dziecko stoi w kącie i płacze.
- Sasza ,dla czego ty płaczesz ?
- Bo ja tak bardzo chciałbym mieszkać w tej Rosji.

J. Tuwim :
- Co jest lepsze piętnaście lat wiezienia czy dożywocie ?
- Dożywocie.
- ??? !
- Bo piętnaście lat nie każdy wytrzyma ,a dożywocie - każdy.
Następna ukryta trucizna to :...................KIEŁKI.
Pojawiają sie u dłużej magazynowanych ziemniaków.W nich to znajdują się trujące substancje.Przy obieraniu ziemniaków należy wycinać nie tylko same kiełki,ale i miejsca z których wychodzą.

No ! - koniec straszenia.

Jeżeli gotowane są ziemniaki w tzw .mundurkach i  nie chcesz  by łupina na nich popękała ,posól wodę.
Ze względu na różną zawartość skrobi ,stare ziemniaki gotuje się wkładając je do zimnej wody ,natomiast młode do wrzątku.
Aby ziemniaki różnej wielkości były równomiernie miękkie ,należy przed gotowaniem ponakłuwać te duże drutem ,albo szpikulcem do szaszłyków
.
Aby nie kipiała woda podczas gotowania ziemniaków należy do niej dodać jakiś tłuszcz.Jaki to będzie masło,to jeszcze zyskają na smaku.
To zaledwie wstęp do tematu ziemniaczanego ,ale to tyle na dziś.
Bardzo ważne jest  w jaki sposób przechowywane są ziemniaki.Winny być w suchym i chłodnym miejscu ,ale przede wszystkim w ciemnym.Pod wpływem światła bulwy zielenieją,a to jest bardzo złe zjawisko.Wytwarza się  solanina,która jest bardzo szkodliwa dla zdrowia.przy ich obieraniu należy pozwolić sobie na nieco grubsza obierzynę .

A wiecie czemu miedzy innymi wyginęło dzikie ptactwo ,takie jak bażanty,czy kuropatwy ?
Zaznaczam między innymi,bo pojawiła się w większych ilościach stonka,a przecież powszechnie wiadomo ,że żywi się ona liśćmi ziemniaków.Liście jak to liście,są zielone ,zatem bogate w 
solaninę.Objedzone do maksimum tymi liśćmi były w solaninę przebogate ,a ona z kolei powoduje biegunki ale dopiero  u organizmów wyżej usytuowanych ,takich jak ptaki i u człowieka także,co jest oczywiste.Odwodnione ptactwo po biegunkach padało.
Moje porady kulinarne na dziś będą dotyczyły  ziemniaków,tak,tak ziemniaków i przekonacie się Drodzy moi Czytelnicy ile jest spraw istotnych związanych z nimi.Ziemniaki to nazwa rodem z Małopolski ,kartofle zaś [z niemieckiego ] z Wielkopolski.
Onegdaj pewna osoba w moim wieku,tj.taka która doświadczyła biedy w lata okupacji odparła tym którzy oburzali się na to jak można było  wkroczenie armii Radzieckiej traktować wyzwoleniem ? "Wy wiecie swoje i my wiemy swoje ."I na tym poprzestańmy.

A co na działkach ?Na działkach panuje, jak na tę porę roku prawidłowość.Pewna część śniegu stopnieje i zostanie zmagazynowana .A komu ta nadmierna wilgotność i w jaki sposób może zaszkodzić.W MINIMALNYM STOPNIU, w bardzo minimalnym wszelkiego rodzaju cebulom ,ale tylko tym które są w glebie bardzo gliniastej,zwięzłej i woda nie ma możliwości szybkiego przedostania się  z gleby do podglebia.Stąd niejednokrotnie radziłam by rośliny cebulowe sadzić na nieco podwyższonym zagonie,Także dotyczy to posadzonych ząbków czosnku.Jest  jednak mało prawdopodobne by w niskiej temperaturze jaka panuje w tej chili na zagonach rozwijały się jakieś choroby grzybowe,bo tylko one mogą wystąpić przy tak nadmiernej wilgotności.Pewnej osobie poradziłam by w rowki w których sadzi czosnek dał na dno potłuczone skorupki jaj.Zdaje to egzamin .Jest swoistym drenażem.Teraz przez całą zimę zbiera skorupy i jego sąsiedzi także.Stosuje je przy sadzeniu tulipanów też.Nie mniej należy stwierdzić,że najbardziej podatny na choroby pochodzenia grzybowego ,to jest te od nadmiernej wilgotności  - jest czosnek.
19 stycznia 1945 r.została wyzwolona Łódź.Kiedyś to było wielkie święto,aż do momentu jak ustalono, że po jednej okupacji nastąpiła druga.Wtedy jednak nikt tak nie myślał.Wszak do miasta wkroczyło także Wojsko Polskie,Kto wtedy nie żył,to nie zdaje sobie sprawy jaka to była radość,jaka tęsknota za polskim mundurem.Także świadomość,że w nocy już nikt do drzwi nie załomocze,nie wyrzuci z łóżka i nie sprawdzi,czy przypadkiem pod materacem nie chowa się czegoś co przydałoby się walczącym wojskom niemieckim pod Stalingradem np. ciepłego koca czy nie ma, filcu czy nie ma,a już najlepiej by były tam jakieś skóry zwierzęce.Dla mnie to był czas możliwości wyjścia z domu  na sanki ,na łyżwy ,bo wreszcie można je było wyciągnąć z ukryci.I nie musiałam się już chować do piwnicy,bo właśnie za oknami przechodził żandarm ,a ja byłam blondynką przydatną na tzw,"rasę ".I nikt mi nie odbierze tej radości jaka wówczas mnie i innych opanowała.Dla nas to była wolność.Aby zrozumieć moje pokolenie i to że "jak ono śmiało się cieszyć z  takiej wolności " ,posłużę się powiedzeniem Churchilla ,premiera Anglii : " Gdyby Hitler prowadził wojnę z piekłem ,dałbym poręczenie Lucyperowi."
Bez wolności nie ma wesołości.  [polskie ]
I w nawiązaniu do tego przysłowia...........................:

czwartek, 18 stycznia 2018

i......................
Arabscy terroryści uprowadzili mały samolot w którym lecieli Amerykanin i Rosjanin.
Przywódca terrorystów o imieniu Abdul pyta Amerykanina :
- Jakie jest twoje ostatnie życzenie ?
- Chciałbym zjeść  hot- doga i napić się Coca-coli.
Amerykanin dostał co chciał.
- A jakie jest twoje ostatnie życzenie ?Abdul pyta Rosjanina.
- Kopnij mnie w d...... z całej siły
- Abdul kopnął Rosjanina,ten błyskawicznie uwolnił ręce z więzów,wyciągnął pepeszę i jedną serią zabił wszystkich terrorystów.
- Zdziwiony Amerykanin pyta :
- Dlaczego nie zrobiłeś tego wcześniej ?
- Ruskie nie agriesory !
J. Tuwim :
- Nie masz pojęcia Abram jakie ja mam zmartwienie.
- Co jest ?
- Moja córka wychodzi za mąż.Obiecałem zięciowi 20 tysięcy złotych -  i brak mi połowy.
- Co się martwisz ?Przecież zwykle daje się tylko połowę...
- Właśnie tej połowy mi brakuje.
Rybę najlepiej rozmraża się w mleku.Dzięki temu znika smak mrożonki a mięso jest delikatne.
Koty uwielbiają takie mleko,tyle,że potem przez jakiś czas pachną rybą.

Jeśli zamierzasz piec rybę w folii aluminiowej,pamiętaj,że błyszcząca strona folii powinna być skierowana do wewnątrz ,dzięki czemu ryba nie będzie przywierać do niej.Poza tym błyszcząca strona folii odbija promienie cieplne ,co powoduje przedłużenie czasu pieczenia.Wskazane jest wysmarowanie folii masłem.Poprawia ono znacznie smak ryby,że już nie wspomnę o krajance warzywnej wzbogaconej cebulą i przyprawami.Taka ryba jest wyśmienita.

Filety rybne ,..........................mają być chrupiące ? Będą jeżeli do panierki dodasz tarty ser.Najlepiej parmezan.

Naczynia które bardzo pachną rybą wypłucz, ale w zimnej wodzie a potem wyczyść skórką cytrynową lub fusami z kawy.W ten sam sposób pozbędziesz się także zapachu z dłoni.

W południowo - wschodnim Londynie wjeżdżając od strony portu jest  motel.Na parterze oczywiście restauracja.Nowy nabywca przeprowadził tam generalny remont.Co z tego jak od czasu do czasu przy otwarciu drzwi  lub okien wpadał  bardzo intensywny zapach surowych morskich ryb.Nie pomogło wykreślenie z karty dań rybnych, a nawet ponowne malowanie pomieszczeń.Właściciel był bezradny,Skąd ten zapach pojawiający się nie zawsze ,ale jednak 
..Nasilał się i ginął.
Pewnego razu gościła tam osoba , która właśnie ten zapach poczuła i stwierdziła :"To jednak on nadal tu przychodzi."Okazało się,że onegdaj był na parterze budynku sklep rybny,a właściciel mieszkał na piętrze.Stał za ladą gdy wpadli  do sklepu złodzieje i mordercy.Zginął broniąc  majątku.Od tej pory powraca tam i przynosi ze sobą ten intensywny rybny zapach.
Kto chce niech wierzy,a kto nie chce ,nie musi.
"Ty popłyniesz wraz z tymi rybami "- wróży moja koleżanka.
Ale co tam .......................CD tematu.
Jak pogoda dopisze proponuję udać się na działkę i  przyjrzeć się iglakom.Być może,że zalegający na nich śnieg jest zbyt dużym ciężarem.W takiej sytuacji dobrze będzie go postrącać z gałązek ,by zapobiec ewentualnemu wyłamywaniu ich.Ale,ale Uwaga  ! .Jeżeli dostęp do  iglaków prowadzi przez trawnik należy rozłożyć coś po czym można przejść np.,deski,bo deptanie teraz trawnika gdy gleba nie jest zamarznięta,to pozostawienie śladów ,trudnych wiosną do zlikwidowania.Tam gdzie nie ma trawnika sprawa jest o wiele prostsza. I tu przypomina mi się mój sąsiad Stefan ,który nie mając desek położył stół do góry nogami i podobnie dwa taborety by dojść do swoich iglaków i jak zwykle obśmiał go Marian u którego od nadmiaru śniegu bardzo ucierpiała Jodła Koreańska.
Ponieważ ostatnio ,tak jakoś temat ryb jest aktualny - zatem :

Cała moc ryby w ogonie.  [ polskie]
Dobra ryba powinna trzy razy pływać : w wodzie,maśle i winie.  [ polskie ]
Ryba bez wina jest trucizną.  [ francuskie ]

środa, 17 stycznia 2018

I .....................
Co to jest radziecka wolność słowa ?
Uświadomiona potrzeba milczenia.
J. Tuwim  :
Joel Perlstein przyjął chrzest  i chce też zmienić imię i nazwisko.Składa podanie do MSW ,w którym zaznacza,że pragnie nazywać się  Józef Poniatowski.
Urzędnik zwraca mu uwagę,że byłoby wielkim nietaktem  przyjęcie imienia i nazwiska bohatera narodowego.
Widzi pan odpowiada Joel Perlstein,chodzi mi  o to,żebym nie potrzebował  zmieniać monogramu na bieliźnie.
Zmieniałam miejsce ,bo wydawało mi się,że jest za szybki nurt i porywa  ustawicznie pławik 
A -    przy okazji - to pławik nie spławik szanowni wędkarze ,bo powinien on się pławić ,a nie spławiać.Jak sie spławia to nic nie złapiesz.I własnie nurt mi mojego pławika spławiał ,wiec chcąc zmienić miejsce  spakowałam wędki i tak niefortunnie ,że idąc z nimi w jakiś nie znany mi  do dziś sposób wbiłam sobie haczyk w udo.A -  haczyk jak wiadomo trudno się "odhacza ".
Nie pozostało nic innego jak wziąć z przybornika żyletkę,podciągnąć haczyk i przeciąć w tym miejscu wzdłuż ..................po haczyku.Owszem - wyszedł,ale nikomu  nie życzę robić operacji tego typu na sobie przy pomocy narzędzi  rodem z epoki przedlodowcowej  tj.z przybornika.Ale to była dobra lekcja.Szkoda,że dopiero po wielu latach zrozumiałam  jak to musi rybę boleć.
Dziś nie wybrałabym się już na wędkowanie.Za bardzo jestem uswiadomiona
Kolejność czynności przy przygotowaniu ryby jest ważna:
Najpierw należy ją umyć pod  bieżącą  zimną  wodą ,oczyścić a następnie skropić sokiem z cytryny [kwas neutralizuje zapach ryby ] ,a dopiero potem posolić.

Łatwiej oskrobiesz rybę jeśli przed tym włożysz ją na chwilkę ,na malutką chwilkę do gorącej wody i zaraz potem natychmiast do zimnej .

Sprawianie ryby należy rozpocząć od rozcięcia brzucha - od ogona do głowy - następnie ostrożnie  wypatroszyć i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.

Blat na którym sprawiasz rybę posyp solą, a nie będzie się ona  ześlizgiwać.

Odwieczny problem przywierania ryby do patelni jest do uniknięcia.Przede wszystkim należy rybę kłaść na dobrze rozgrzany tłuszcz,ale także [ to ważne ] tłuszcz posypać solą.Gwarantuję
sukces.

Gotowana ryba winna jedynie naciągać woda z jarzynami,nie może się intensywnie gotować jak np,ziemniaki.Onegdaj gospodynie mówiły, "nie może się perkotać ",bo wtedy ryba rozpadnie się na kawałki.A jak  poznać,że ugotowana ? .............Gdy  ości łatwo odchodzą.

Skórka flądry [ ależ to wyśmienita ryba ] ma tendencję do pękania,Jest to znak,że jest świeża i że  nie była wcześniej zamrażana.

Porad dotyczących postępowania z przygotowaniem ryb  do obróbki termicznej jest jeszcze wiele.
Dziś tylko dodam,że przy tych obróbkach należy być ostrożnym,by się nie skaleczyć,bo skaleczenie goi się długo,co miałam okazje sprawdzić na sobie.

A było to tak ;.........................
.
Znam wielu ludzi [szczególnie młodych ] dla których pojęcie ryba - nie istnieje,Istnieje filet,zatem moje porady będą dla tych którym jednak zdarza się jadać ryby i lubią jadać ryby.
Przed przysłowiami :
Idzie Grześ przez wieś niesie w worku zioła.Worek się rozsypał cała wieś wesoła.
Przydałyby mi sie na moje smutki takie zioła.

Choć - smutna,wracam do porad.Gdybym tylko mogła się dowiedzieć,na ile one są przydatne.

A działka ? A działka śpi.Topniejący śnieg przesiąka przez glebę [20 do 40 cm.]  i przez podglebie [około 80 cm. ] i zatrzymuje się dopiero w skale macierzystej - głęboko.Po śnieżnych zimach jest tam niekiedy średniej wielkości jezioro.To z niego ma miejsce PODSIĄKANIE, tj. podchodzenie wody aż do warstwy gleby ,by "napiły się " korzenie różnych roślin.

wtorek, 16 stycznia 2018

I z lekkim,leciutkim przesłaniem......................
Jaka jest różnica między demokracją ,a demokracją w Rosji ?
Mniej więcej taka ,jak miedzy krzesłem,a krzesłem elektrycznym.
W związku z tematem :J Tuwim .
Rzecz dzieje się na brzegu rzeki.Jest ojciec,mały wyciągnięty z wody chłopiec  i rybak.
- Ojciec : To pan wyciągnął mego syna z wody ?
- Rybak :Ja proszę pana .
- Ojciec  [ groźnie ] a gdzie jest czapka,?
Przypomniałam sobie,że także w Pilicy były Brzany, dorastały do sporej wagi.Raz namęczyłam się ,oj! - namęczyłam by ją dostać i prowadzałam i prowadzałam, aż się zmęczyła i prawie dobrowolnie weszła do podbieraka. Na drugim brzegu rzeki dwóch panów nie miało nic na przeciw gdy zdejmowałam z haczyka  średniej wielkości sztuki,ale jak zobaczyli tę 2.40  kg  rybę wygłosili coś w tym rodzaju ::" Świat się kończy ,baby ryby łapią." 

A miały być porady i co wyszło ? a do tego nie wiem czy dopiszę dalszy ciąg jutro.Z pewnoscią nie od rana.
O rybach : Jak poznać,że ryba jest świeża ? I - tu widzę zdziwienie w oczach Moich Czytelników ,,,,,,,,,,,,,,,,,bo skąd świeża ryba.? Bywa,w moich okolicach nawet dość często pstrąg. A jakiż on jest pyszny i odchudzający  podany " Z WODY ".Z wody wzbogaconej włoszczyzną i przyprawami .Moja mama miała specjalną wanienkę do gotowania ryb w całości.Krojono ją dopiero na półmisku.Z braku takiej wanienki gotuję pstrąga w kawałkach w dużej ilości włoszczyzny.Podaję z przyrumienioną tartą bułką na maśle,taka jak do kalafiora czy fasolki szparagowej.Ale wracając do sprawy :
Świeża ryba ma lśniącą śliską skórkę i przejrzyste wypukłe oczy.Skrzela winny być różowe a jeśli robią się szare,ryba jest nieświeża .
Świeżą rybę można również poznać po tym ,że po włożeniu do wody opada na dno.Jeśli natomiast utrzymuje się na powierzchni  wody nie nadaje się do spożycia.Pamiętam jak onegdaj,bardzo,bardzo onegdaj  łapałam w Pilicy rożne,najprzeróżniejsze ryby,Poza Świnkami typowymi tylko dla Pilicy były też Klenie.Pomimo,że złapany na wędkę i świeży pewien Kleń do jedzenia się nie nadawał.Po oczyszczeniu i pokrojeniu na kawałki okazało sie,że w jego grzbiecie tkwią zaciśnięte szpony jakiegoś ptaka.Wyobrażam sobie jak długo trwała walka : ptak czy ryba,ryba czy ptak ?Ryba zwyciężyła .Ileż jednak musiało trwać jej pływanie z ptakiem zanim odpadł ,ale szpony pozostały.
Zaraz podam,ale przed tym informacja meteorologiczna : Pada śnieg i niechby pozostał,bo okryje to co okrycia wymaga,a poza tym - najlepiej jak przyroda sama się troszczy o siebie.
"No dobrze,dobrze, " stwierdziła moja koleżanka drogą telefoniczną.Daj trochę porad ,bo twoja porada by wyczyścić przedmioty z mosiądzu papką sporządzona z soli i octu jest rewelacyjna.Moździerz nigdy  tak nie lśnił.
I ! - co ja na to poradzę,że dotychczasowa zima,to nie była zima,to coś na pograniczu jesieni i zimy.Podałam do wiadomości [ tej osobie także ],że w grudniu bieli się pnie drzew tych które mają starą,ciemną korę,bo tak to wygląda,że im drzewo starsze tym kora ciemniejsza, a tu deszcz spłukał wapno.Gdy z drzew spadają liście ,wówczas wiązki sitowo- naczyniowe [to -przewodniki soków] swoje soki "spuszczają " do najgłębiej zalegających korzeni.Staja się puste i to całe szczęście,bo wówczas drzewo zamienia się w drewno,a jak suche to nie zmarznie.Ale,ale ................................stare drzewo z ciemną korą w przypadku silnego promieniowania słonecznego nagrzewa się co jest oczywistą oczywistością,cytując klasyka i co się wówczas może wydarzyć ? Nagrzewanie to poszerzanie,to rozciąganie,to zasysanie soków i krążenie ich,a tu dopiero styczeń ,zatem jakie krążenie ?,Błąd w sztuce,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,działkowicz nie pobielił starych,z ciemna korą drzew,lub wapno zostało spłukane przez deszcz.I tu problem .Co robić ?
Jeszcze dziś słyszę to w czasach gdy ja się uczyłam.................."A jak wapno zostało spłukane ,bielenie należy powtórzyć."Mój rogaty charakter nie pozwalał mi poprzestać na tej informacji i zapytałam jak w ewangelii................."A ile razy "? I wprowadziłam w zakłopotanie  i w irytację wykładowcę .Ostatecznie ustalono,że do wiosny,tj. do końca marca. A potem ?A potem obserwowałam w moim ogrodzie działkowym i w innych,że działkowcy właśnie wiosną  bielą drzewa i krawężniki,aby było ładnie.Niektórzy tłumaczyli,że bielenie powoduje zniszczenie jaj różnych szkodników znajdujących się na korze ,co jest absolutna nieprawdą. Wapno nie niszczy chityny  ,a to właśnie jaja te są w powłokach chitynowych.
I jak myślicie ? przekona go to co napisałam i pobieli powtórnie drzewa,czy będzie liczyć na to,że zimy już nie będzie.
Dobra sława  uciera do wszystkiego drogę.  [polskie ]
Brzydki zapach złej sławy trwa dziesięć tysięcy lat.  [mongolskie ]
Sława przychodzi tylko do tych,którzy o niej nie marzą. [ mołdawskie ]

I tymi przysłowiami rozpoczęłam dziś spotkanie z Państwem.
Czekam na kogoś,komu będę starała się wytłumaczyć,że drzewa winny mieć [ ich pnie ] kolor biały.

poniedziałek, 15 stycznia 2018

Rosyjska dyskoteka.Siedzi panienka pod ścianą.Podchodzi przystojny chłopak i pyta :
- Diewuszka można Was ?
- Można,tolko rańsze niemnożko potańcujem.
Księżna powiła małego Negra ! Skandal ! Rozpacz ! Księżna nie posiada się z oburzenia.
- Rozumiem  ! Mój mąż zdradził mnie z Murzynką.
To - oczywiście J. Tuwim.
Ser pleśniowy jest smaczny wtedy gdy ma temperaturę pokojową.Po wyjęciu z lodówki smaku w nim tylko pół.

Słonina da się bez trudu pokroić, w zgrabne kawałki,jeżeli zanurzysz nóż w  gorącej wodzie.
Gdy słoniny do pokrojenia jest spora ilość ,najlepiej przed przystąpieniem do pracy naszykować sobie naczynie z gorącą wodą do zanurzania w nim noża od czasu do czasu.

I - jeszcze słonina :przystępując do szpikowania nią mięsa,włóż ją na kilka minut do zamrażalnika ,a wówczas nie będzie się giąć i wyślizgiwać z rąk.

Zawartość otwartej konserwy mięsnej trzeba od razu przełożyć do  innego naczynia.

Puszka z wybrzuszonym denkiem,albo wieczkiem  [ bombaż ] oznacza,że konserwa jest zepsuta.Należy także być ostrożnym wtedy  gdy blacha łatwo poddaje się pod naciskiem palca ,a potem natychmiast odskakuje.

Jakikolwiek tłuszcz,czy to masło ,czy olej nie dawaj na zimną patelnię.Zawsze należy przed tym ją rozgrzać,

Jeśli masz kłopot ze ściągnięciem osłonki z kiełbasy,włóż ją na moment do zimnej wody.


Jeszcze OCIUPINKĘ porad kulinarnych:.........................
Nie wiem,czy nie nazbyt infantylne to co napisałam przed chwilą,ale sprawy działkowe na razie  pozostają zawieszone ............................bo co  tam robić ?.........................no - może tylko to :
Jeżeli jesienią zostały posadzone młode drzewa i krzewy ,a mrozy będą nadal się nasilały i nie spadnie śnieg,nie będzie warstwy okrywającej korzeni , to one mogą przemarznąć,bo żadna inna część drzewa i krzewu nie przemarza z taką łatwością jak właśnie korzenie.No cóż  !  W takiej sytuacji należy [będzie to najłatwiejsze  ] kupić ziemię ogrodnicza i wokół  drzewek i krzewów usypać kopczyki o wysokości 15,20 cm, ewentualnie rozłożyć potrójnie złożoną agrowłókninę i przycisnąć ją kamieniami.Można też do okrycia [ w promieniu pół metra ]
wyłożyć  kawałki starego dywanu lub chodnika .Tak zrobił onegdaj mój sąsiad Stefan ,z czego śmiał się jego sąsiad Marian,ale Stefan był górą bo jego ukochane śliweczki nie przemarzły a Marian miał straty w posadzonych krzewach czarnej porzeczki. W tym sezonie nie mówiło się o niczym innym ,jak tylko o tym,że Marian  jednak jest Ciućmokiem i że ten się śmieje ,kto się ostatni śmieje.

I właśnie,taka jedna stara wymyśliła jakby ułatwić sobie życie ?
Żarówki,to coś co jest nam sporadycznie potrzebne,zatem można je przechowywać w wyższej półce,ale jednak czasem trzeba po nie sięgnąć.Wypaliła mi się żarówka w podwieszanym suficie.Pudło z żarówkami wysoko ale w tym pudle jest otwór z boku ,takiej wielkości,że wchodzi do niego bez trudu końcówka parasolki.Włożyłam ją zatem w ten otwór i już "wylądowało pudło " na dole.Otworzyłam ,wyjęłam żarówkę i w ten sam sposób postawiłam tam gdzie było.Wyjęłam końcówkę parasolki z otworu i już jest OK.Tak by się wydawało,ale żarówka w kształcie grzybka jest trudna do wykręcenia,bo nie ma za co uchwyci,  jest równa z sufitem..Palce ślizgają  się po gładkiej powierzchni.Do tej powierzchni przykleiłam taśmą samoprzylepną długopis i tenże długopis-  to było to, za co można chwycić i kręcić  i ..................odkręciła się.
Jest to porada dla samotnych kobiet,takich co to nie mają możliwości  wydać polecenia 
"Trzeba wymienić żarówkę !!! "......................bo nie ma komu.
Chata starzeje się od płotu, człowiek od głowy.  [ karaimskie ].
Za każdym razem gdy umiera stary człowiek,to tak jakby spłonęła kolejna biblioteka .  
[ senegalskie ].
Choć liście drzewa żółkną,nie żółkną jego korzenie,choć człowiek się starzeje ,nie starzeją się jego dążenia.  [mongolskie ], czego nigdy przenigdy nie pojmą młodzi ,kwitując często tak :
"Do czego jej to potrzebne "    ?