poniedziałek, 15 stycznia 2018

Ser pleśniowy jest smaczny wtedy gdy ma temperaturę pokojową.Po wyjęciu z lodówki smaku w nim tylko pół.

Słonina da się bez trudu pokroić, w zgrabne kawałki,jeżeli zanurzysz nóż w  gorącej wodzie.
Gdy słoniny do pokrojenia jest spora ilość ,najlepiej przed przystąpieniem do pracy naszykować sobie naczynie z gorącą wodą do zanurzania w nim noża od czasu do czasu.

I - jeszcze słonina :przystępując do szpikowania nią mięsa,włóż ją na kilka minut do zamrażalnika ,a wówczas nie będzie się giąć i wyślizgiwać z rąk.

Zawartość otwartej konserwy mięsnej trzeba od razu przełożyć do  innego naczynia.

Puszka z wybrzuszonym denkiem,albo wieczkiem  [ bombaż ] oznacza,że konserwa jest zepsuta.Należy także być ostrożnym wtedy  gdy blacha łatwo poddaje się pod naciskiem palca ,a potem natychmiast odskakuje.

Jakikolwiek tłuszcz,czy to masło ,czy olej nie dawaj na zimną patelnię.Zawsze należy przed tym ją rozgrzać,

Jeśli masz kłopot ze ściągnięciem osłonki z kiełbasy,włóż ją na moment do zimnej wody.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz