wtorek, 16 stycznia 2018

O rybach : Jak poznać,że ryba jest świeża ? I - tu widzę zdziwienie w oczach Moich Czytelników ,,,,,,,,,,,,,,,,,bo skąd świeża ryba.? Bywa,w moich okolicach nawet dość często pstrąg. A jakiż on jest pyszny i odchudzający  podany " Z WODY ".Z wody wzbogaconej włoszczyzną i przyprawami .Moja mama miała specjalną wanienkę do gotowania ryb w całości.Krojono ją dopiero na półmisku.Z braku takiej wanienki gotuję pstrąga w kawałkach w dużej ilości włoszczyzny.Podaję z przyrumienioną tartą bułką na maśle,taka jak do kalafiora czy fasolki szparagowej.Ale wracając do sprawy :
Świeża ryba ma lśniącą śliską skórkę i przejrzyste wypukłe oczy.Skrzela winny być różowe a jeśli robią się szare,ryba jest nieświeża .
Świeżą rybę można również poznać po tym ,że po włożeniu do wody opada na dno.Jeśli natomiast utrzymuje się na powierzchni  wody nie nadaje się do spożycia.Pamiętam jak onegdaj,bardzo,bardzo onegdaj  łapałam w Pilicy rożne,najprzeróżniejsze ryby,Poza Świnkami typowymi tylko dla Pilicy były też Klenie.Pomimo,że złapany na wędkę i świeży pewien Kleń do jedzenia się nie nadawał.Po oczyszczeniu i pokrojeniu na kawałki okazało sie,że w jego grzbiecie tkwią zaciśnięte szpony jakiegoś ptaka.Wyobrażam sobie jak długo trwała walka : ptak czy ryba,ryba czy ptak ?Ryba zwyciężyła .Ileż jednak musiało trwać jej pływanie z ptakiem zanim odpadł ,ale szpony pozostały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz