Nie wiem jak u Was ,Drodzy Moi Czytelnicy,bo u mnie tj. w Łodzi pogoda typowo listopadowa.A jaka miałaby być? Jest szaro mokro i pada - na razie deszcz,ale widać,że przymierza się śnieg.Próbował nawet rano,ale jakoś mu się nie udało.I znowu mój ojciec miał rację .Mówił : " Jak wieczorem na zachodzie jest niebo granatowe ,to jutro będzie padał śnieg."Wczoraj granatowe nie było.Dzieci zawsze czekają na śnieg,ale czemu mnie to pozostało,tego nike wiem.Może dla tego ,że wtedy jest jaśniej,jest widniej,bo na sanki się raczej nie wybieram.
Ja tu sobie gadu , a plan na dziś się sam nie zrealizuje,a jeszcze do tego winna jestem pewne informacje na temat pietruszki.Tak jakoś przeoczyłam,że :............................
środa, 29 listopada 2017
poniedziałek, 27 listopada 2017
Poza zupami najbardziej natka potrzebna jest do drobiu.Myślę tu o pieczonych kaczkach czy kurczakach.Nie wypowiadam się co do indyków bo one ani przez moją babkę ani mamę pieczone z nadzieniem w środku nie były.A jeżeli chodzi o nadzienie............jak mawiał mój szwagier "ach to dziobanko ". winno być szczególnie udane.W związku z tym wątróbka krótko przysmażona na maśle,ale by nie była krwawa w środku.Na jednego kurczaka lub kaczkę co najmniej 2 szt.Należy do nadzienia przeznaczyć słodką chałkę namoczoną w mleku i odciśniętą .Wszystko to należy wraz z wątróbką przekręcić przez maszynkę do mięsa ,dodać 1,lub 2 żółtka i ubitą z nich pianę ,2 łyżki ciepłego masła i 3,lub 4 łyżki posiekanej natki pietruszki.Posolić do smaku. Wymieszać.Takie nadzienie jest wyśmienite,a ja lubiłam jak skórę z szyi drobiowej nadziewano też i zaszywano końce i pieczono razem z drobiem.To dopiero była pychota i na ciepło i na zimno.Teraz można szyje kupić w sklepach z drobiem.
Ale ! - Uwaga ! nadzienia w szyi winno być [ "nie do pełna "] by w czasie pieczenia szyja nie pękła.
I co - nie zboczyłam z toru ?
Ale ! - Uwaga ! nadzienia w szyi winno być [ "nie do pełna "] by w czasie pieczenia szyja nie pękła.
I co - nie zboczyłam z toru ?
Nie ma co dyskutować nad tym czy natka pietruszki jest zdrowa czy nie ? Może podam taką informację :Witaminy C w 100 gr. natki pietruszki jest aż 300 mg.To więcej jak w cytrynie.
Obecnie przez cały rok można nabyć zieloną natkę,ale można też mieć ją na parapecie.Do tego będą potrzebne grube ,ale krótkie jej korzenie.Krótkie ,by pasowały do doniczek lub jakichś
innych naczyń.Można np.przeznaczyć do tego starą ,niepotrzebną wazę do zupy,taką co to talerzy już do niej nie ma.Napełnić piaskiem.Czystym,wyparzonym w piekarniku i umieścić w nim korzenie.Prawie całe winny być przykryte piaskiem.Podlewać,ale oszczędnie.Zbyt intensywne podlewanie może spowodować gnicie korzeni.Po kilkunastu dniach pojawią się zielone pąki.można korzystać z natki stopniowo.Będzie odrastać.A naczynie jakby na to nie patrzył nie szpeci,a zdobi.
A teraz jeszcze kilka sposobów użycia natki. Sprawdzonych.
Obecnie przez cały rok można nabyć zieloną natkę,ale można też mieć ją na parapecie.Do tego będą potrzebne grube ,ale krótkie jej korzenie.Krótkie ,by pasowały do doniczek lub jakichś
innych naczyń.Można np.przeznaczyć do tego starą ,niepotrzebną wazę do zupy,taką co to talerzy już do niej nie ma.Napełnić piaskiem.Czystym,wyparzonym w piekarniku i umieścić w nim korzenie.Prawie całe winny być przykryte piaskiem.Podlewać,ale oszczędnie.Zbyt intensywne podlewanie może spowodować gnicie korzeni.Po kilkunastu dniach pojawią się zielone pąki.można korzystać z natki stopniowo.Będzie odrastać.A naczynie jakby na to nie patrzył nie szpeci,a zdobi.
A teraz jeszcze kilka sposobów użycia natki. Sprawdzonych.
Subskrybuj:
Posty (Atom)