piątek, 25 lipca 2014

No ! to może trochę  o innych warzywach np: korzeniowych ,choć pewna osoba twierdzi,że o jakimkolwiek warzywie nie mówiłabym zawsze skończę o pomidorach.Postaram się nie zboczyć z kursu ........................ o marchewce.Jak tak pada to marchewka intensywnie przyrasta ,ale jest to warzywo które nie na każdej glebie się udaje [lubi lekką i nie nawożoną obornikiem bo obornik powoduje jej gorzknienie] I teraz wyjaśnia się  dla czego czasem kupiona  marchewka jest słodka  a czasem gorzka.Ta bez obornika zawsze będzie słodka,no,ale może być mniejsza.Jeżeli decydujemy się na uprawę jej na działce to winniśmy siewy przeprowadzić bardzo wcześnie wiosną i współrzędnie z cebulą [tylko tak ],a więc jeden rządek marchewki,jeden cebuli.Połyśnica marchwianka [szkodnik marchwi] nie toleruje obecności cebuli,natomiast śmietka cebulanka,odwrotnie nie lubi zapachu marchwi.Kiedyś na pewnym wykładzie  w jednostce wojskowej jeden ze słuchaczy powiedział "jest to wprowadzanie przeciwnika w błąd" .No tak rozpisałam się o sposobie uprawy ,a miało być o właściwościach zdrowotnych tego warzywa Własciwości zdrowotne są tak duże,że prawie nie wyobrażalne.Jak żadne inne posiada b.dużo karotenu tj.prowitaminy A ,także B1,B2 PP K i C,mikroelementy takie jak wapń,żelazo,fosfor ,midż ,cynkAle co to nam daje?????????????????prawidłowo funkcjonujący organizm.Spożywanie marchwi poprawia wzrok,wygania bakterie i wirusy,chroni serce poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi,zapobiega starzeniu się komórek,działa przeciw nowotworowo,poprawia stan włosów i paznokci.To może surówka taka :4,5 marchewek zetrzeć na tarce o grubych oczkach .dodać 1 lub 2 łyżki chrzanu,cukru i soli do smaku i 3,lub 4 łyżki oliwy,ewentualnie oleju.Wymieszać a w salaterce przybrać kaparami [choć nie koniecznie]ale muszę przyznać,że smakowo pięknie się komponują ze sobą.Taka surówka zaostrzona w smaku chrzanem i kaparami  podaje się do gotowanych mięs.Mnie ona smakuje też ze smażoną rybą.S  M  A  C  Z  N  E  G  O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz