czwartek, 17 lipca 2014

   Wykonanie smacznych i zdrowych surówek teraz jest łatwe,ale w zimie o już .......................... nie jest to takie proste,no chyba,że mamy z czego je zrobić bo pomyśleliśmy o tym wcześniej.Niebawem pojawią się gruszki.Sporządzenie marynowanych jest prostsze jak konstrukcja cepa [ ale chyba nie wszyscy wiedzą co to cep?"].Gruszki [twarde] obrać ze skóry .Pokroić na połowki,wydrążyć  gniazda nasienne,wrzucić do zakwaszonej wody by zachowały jasny kolor.Przygotować syrop  1 kg cukru,1 szklanka octu i ani grama w o d y .Na wrzący syrop wrzucić gruszki i kilka gożdzików.Gotować na wolnym ogniu około 20 minut.Winny zrobić się szkliste.Gorące nałożyć do słoikow,odwrócić do góry dnem by "chwyciły.Oczywiście im wiecej gruszek ,tym więcej syropu.A w zimie mogą być same w sobie dodatkiem do mięs i wędlin,ale ja chcę zaproponować jako jeden ze składników surówki z kapusty pekińskiejZatem  kapusta poszatkowana ,cebula ,marchew ,gruszki ,rozdrobnione ,posolone posłodzone,kilka łyżek oleju uwieńczą dzieło.Wymieszane wstawić do lodówki "na trochę'...............Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz