piątek, 21 lutego 2020

Mój ojciec mówił : ...." Co masz zrobić jutro,zdób dzisiaj,a co masz zjeść dzisiaj zjedz jutro."
W  myśl tej zasady podaje przepis na przepyszną  i  jakże smakowitą surówkę z białej kapusty.
Robi się sama .Smak ma niepowtarzalny,uwielbiają ją dzieci i młodzież ,bo jest chrupiąca i może leżeć w lodówce kilka dni,im dłużej  leży tym  jest smaczniejsza.Kto mi powie,że zna lepszą ,to może sobie mówić i tak mu n ie uwierzę.
Cała tajemnica tkwi w zalewie,w której surówka  cały czas jest.Wyjmuje się tylko tyle ile trzeba i tylko dodaje oliwy ,lub oleju.
Zatem najpierw należy sporządzić zalewę:
-  4 szklanki wody
- półtorej łyżki soli ,lub kucharka,lub Vegety,lub przyprawy do grilla ostrej.Na początek jednak pozostałabym przy soli.
 -1 szklanka cukru.
- pół  szklanki octu zwykłego 10 % ,ale smaczniejsza jest z octem balsamicznym [niepełna szklanka].
 -3  łyżki curry [ to trochę więcej jak jedno opakowanie]
Wszystko razem zagotować .Uwaga ! bo kipi,a to z powodu zawartości curry
Wystudzić .
Pół główki niewielkiej kapusty poszatkować,lub cienko pokroić............cienko...........Nieco ubić w naczyniu.
Zalać   przygotowaną wystudzoną zalewą.Przechowywać w chłodnym miejscu obciążone talerzykiem i np. słoikiem z wodą.
Już następnego dnia  nadje się do jedzenia.
Mniam,mniam,to jest pyszne !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz