wtorek, 7 kwietnia 2020

No to może pokusić się o upieczenie typowo wielkanocnego ciasta
MAZUREK 
==========
5 szklanek mąki.
8 żółtek.
pół kg. masła.
4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Półtorej szklanki cukru pudru.
Wszystkie składniki po dokładnym zarobieniu należy włożyć do zamrażalnika na 24 godz.
Po rozmrożeniu rozwałkować dość grubo 1 ,2 cm i wykrawać koła,serca czworokąty itp.
Piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku ,do momentu lekkiego zrumienienia.
To jest tylko spód pod mazurki.Należy ubrać je lukrem,kandyzowanymi owocami ,orzechami  itp.
Ale wprost wyśmienite mazurki są wtedy gdy na nie nałożymy masę marcepanową.
Jest jeszczę trochę czasu zatem :.................
MASA MARCEPANOWA :
60 dkg.zmielonych orzechów włoskich.
60 dkg ,cukru pudru.
6 białek,
Zapach migdałowy,
Z białek ubić na sztywno pianę.Dodać wszystkie składniki i wymieszać...............i to wszystko.
Żadna praca przy tej masie,a jaka smaczna.
Na wierzch na masę można też dać jakieś kandyzowane lub suszone owoce.

I jeszcze jedno : Zamiast mazurków mogą być ciastka.Są pyszne !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz