czwartek, 9 kwietnia 2020

W związku z Wielkim Tygodniem ,a co za tym idzie i z wielką pracą dziś ...........króciutko.........
Zdrowych , pomimo wszystko radosnych Świąt Wielkiejnocy życzy Ciotka Malinka,a na rozstanie tylko jeszcze wypróbowany ostatnio przeze mnie przepis na surówkę.
1 mała główka kapusty pekińskiej.
3 marchewki,
2 pęczki szczypioru.
3 łyżki nasion słonecznika.
5 łyżek oleju.
Kapustę umyć pokroić na cienkie paseczki.Marchewki obrać i tym obierakiem zestrugać je wzdłuż na długie cienkie paseczki.Szczypior posiekać.Nasiona słonecznika lekko przyrumienić na patelni z odrobina tłuszczu ,Uwaga !- mieszać bo łatwo się przypalają.Na koniec wszystko razem połączyć,dodać nieco soli i trochę więcej jak soli dodać cukru i wymieszać wraz z olejem.
W taki sposób potraktowana marchewka nadaje surówce inną konsystencję i inny smak.Te długie paseczki z marchwi spowodowały,że dzieci nazwały tę surówkę potarganą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz