i........................
U wspólnych znajomych Kowalski poznał miłą panią.
-- Ilekroć pan się uśmiecha ,mam ochotę zaprosić pana do siebie.
- Pani mi pochlebia.
- Och , pan mnie źle zrozumiał.Po prostu jestem dentystką .
piątek, 9 lutego 2018
Świeże zielone warzywa ,takie jak groszek czy fasola, nie stracą pięknego koloru,jeśli zraz po ugotowaniu przelejesz je zimną wodą .
Duży,gruby głąb kalafiora lub brokułu szybciej zmięknie podczas gotowania jeżeli natniesz na krzyż jego koniec.
Warzywa dłużej zachowują świeżość jeżeli są przechowywane w wilgotnych ręcznikach jednorazowych.Natomiast cebulę przechowuj w suchym ręczniku ,zapakowaną każdą oddzielnie.Nie będzie wyrastała.
Napoczęta cebula lepiej będzie się przechowywała jeżeli powierzchnie cięcia posmarujesz masłem.
Aby nie "płakać" przy krojeniu cebuli należy :zwilżać od czasu do czasu nóż którym jest cebula krojona ,a deska na której się ją kroi powinna być zdecydowania mokra.
Cebula da się łatwiej obrać z łuski okrywowej jeżeli przed obraniem zanurzysz ją w ciepłej wodzie.
Jeśli przed smażeniem oprószysz cebulę odrobiną mąki,szybciej się przyrumieni.
I w zakończeniu : Pamiętam ,że gdy byłam dzieckiem "chodziła " taka zagadka :
Przywieźli ją Niemcy w czerwonej sukience,gdy ją rozbierali to nad nią płakali.Mój ojciec przewrotnie komentował to tak : Ależ musiała być brzydka,no cóż bywają takie,że jak się rozbiorą,to tylko można nad nimi zapłakać.
Duży,gruby głąb kalafiora lub brokułu szybciej zmięknie podczas gotowania jeżeli natniesz na krzyż jego koniec.
Warzywa dłużej zachowują świeżość jeżeli są przechowywane w wilgotnych ręcznikach jednorazowych.Natomiast cebulę przechowuj w suchym ręczniku ,zapakowaną każdą oddzielnie.Nie będzie wyrastała.
Napoczęta cebula lepiej będzie się przechowywała jeżeli powierzchnie cięcia posmarujesz masłem.
Aby nie "płakać" przy krojeniu cebuli należy :zwilżać od czasu do czasu nóż którym jest cebula krojona ,a deska na której się ją kroi powinna być zdecydowania mokra.
Cebula da się łatwiej obrać z łuski okrywowej jeżeli przed obraniem zanurzysz ją w ciepłej wodzie.
Jeśli przed smażeniem oprószysz cebulę odrobiną mąki,szybciej się przyrumieni.
I w zakończeniu : Pamiętam ,że gdy byłam dzieckiem "chodziła " taka zagadka :
Przywieźli ją Niemcy w czerwonej sukience,gdy ją rozbierali to nad nią płakali.Mój ojciec przewrotnie komentował to tak : Ależ musiała być brzydka,no cóż bywają takie,że jak się rozbiorą,to tylko można nad nimi zapłakać.
Słowo się rzekło ,zatem...............BORÓWKA WYSOKA.Tak jakoś temat prześwietlania drzew i krzewów " zaprowadził " mnie do tej rośliny.Pamiętam ten czas gdy zdecydowałam się posadzić 6 szt.krzewów na mojej działce .Co mną kierowało ? Głównie to,że jest to krzew który może rosnąć w lekkim zacienieniu, a na mojej działce rozrosły się już drzewa owocowe.Jakież było moje zdziwienie gdy zbierałam pierwsze owoce.Tego się nie spodziewałam,ze będzie ich aż tyle.Oczywiście starałam się zaspokoić wszystkie wymagania tej rośliny.A jakie one są ?
Posłużę się moimi notatkami :Borówka wysoka jest krzewem o pewnych wymaganiach glebowych.Udaje się na glebach KWAŚNYCH ,próchnicznych i dostatecznie wilgotnych,szczególnie w okresie od maja do września.Kwitnie późno.Kwiaty jej nie są uszkadzane przez wiosenne przymrozki.W sprzedaży spotkać można różne odmiany : wcześnie i późno owocujące np. dojrzewanie w lipcu, albo w październiku.
A owoce jej jakże bogate w witaminy : C,A,B1,B2, I PP,także są bogate ,w w sole mineralne,te najbardziej pożądane tj. magnezu i żelaza.Nie bez znaczenia będzie tu podać jeszcze taką informację :Bardzo poprawiają widzenie.Kiedyś obszernie o tym pisałam jak to lotnicy RAFU w czasie II wojny Światowej zjadali porcję konfitur z borówki przed nalotami nocnymi na Berlin.O wiele lepiej trafiali w cel.
Posłużę się moimi notatkami :Borówka wysoka jest krzewem o pewnych wymaganiach glebowych.Udaje się na glebach KWAŚNYCH ,próchnicznych i dostatecznie wilgotnych,szczególnie w okresie od maja do września.Kwitnie późno.Kwiaty jej nie są uszkadzane przez wiosenne przymrozki.W sprzedaży spotkać można różne odmiany : wcześnie i późno owocujące np. dojrzewanie w lipcu, albo w październiku.
A owoce jej jakże bogate w witaminy : C,A,B1,B2, I PP,także są bogate ,w w sole mineralne,te najbardziej pożądane tj. magnezu i żelaza.Nie bez znaczenia będzie tu podać jeszcze taką informację :Bardzo poprawiają widzenie.Kiedyś obszernie o tym pisałam jak to lotnicy RAFU w czasie II wojny Światowej zjadali porcję konfitur z borówki przed nalotami nocnymi na Berlin.O wiele lepiej trafiali w cel.
Subskrybuj:
Posty (Atom)