piątek, 9 lutego 2018

Świeże zielone warzywa ,takie jak groszek czy fasola, nie stracą pięknego koloru,jeśli zraz po ugotowaniu przelejesz je zimną wodą .

Duży,gruby głąb kalafiora lub brokułu szybciej zmięknie podczas gotowania jeżeli natniesz na krzyż jego koniec.

Warzywa dłużej zachowują świeżość jeżeli są przechowywane w wilgotnych ręcznikach jednorazowych.Natomiast cebulę przechowuj w suchym ręczniku ,zapakowaną każdą oddzielnie.Nie będzie wyrastała.

Napoczęta cebula lepiej będzie się przechowywała jeżeli powierzchnie cięcia  posmarujesz masłem.

Aby nie "płakać" przy krojeniu cebuli należy :zwilżać od czasu do czasu nóż którym jest cebula krojona ,a deska na której się ją kroi powinna być zdecydowania  mokra.
Cebula da się łatwiej obrać  z łuski okrywowej jeżeli przed obraniem zanurzysz ją w ciepłej wodzie.

Jeśli przed smażeniem oprószysz cebulę odrobiną mąki,szybciej się przyrumieni.

I w zakończeniu : Pamiętam ,że gdy byłam dzieckiem "chodziła " taka zagadka :

Przywieźli ją Niemcy w czerwonej sukience,gdy ją rozbierali to nad nią płakali.Mój ojciec  przewrotnie komentował to tak : Ależ musiała być brzydka,no cóż bywają takie,że jak się  rozbiorą,to tylko można nad nimi zapłakać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz