sobota, 10 marca 2018

Tytułem przypomnienia : Wysiew nasion roślin ozdobnych i warzyw w pojemniki,doniczki itp.należy wykonać nie prędzej jak po 20 marca ,by rośliny nie wybiegały,nie wyciągały się do światła i słońca.Do tego tematu jeszcze powrócę.
Przeważnie przechowywane są przez zimę pelargonie.Pomimo skąpego podlewania urosły.Teraz z tymi przyrostami należy coś zrobić.Należy jej obciąć,nie żałować .Pozostawić tylko kilka oczek [[to tam gdzie liście ].Z nich to rośliny wypuszcza pędy boczne.Na razie może to nieciekawie wyglądać ,ale już w dwa trzy tygodnie po wystawieniu na zewnątrz [po połowie maja] rozkrzewią się .Obcięte pędy można wykorzystać jak rozsadę.Należy oberwać 3,4 liście i wsadzić do ziemi tę część z oberwanymi liśćmi.Z nich to - z oczek wyrosną korzenie.Przezimowane pelargonie można już nawozić,regularnie tak jak latem.Nowo ukorzenione dopiero za miesiąc.
Warzywa zachowają swój kolor i smak jeżeli przed zamrożeniem je  umieścisz na chwilę nad parą ,lub krótko obgotujesz   [3,do 5 minut] Rozmrożone  nie będą miały posmaku surowizny.
A zamrożone surowe choćby były  długo gotowane będą miały posmak surowizny.

Zamrożony ryż można przechowywać nawet do 9 miesięcy.Przed spożyciem wyłóż go na sito i potrzymaj nad parą dla odmrożenia.

Owoce  mrożone możne  przechowywać przez  8,10 miesięcy.Aby nie poprzymarzały do siebie zamroź je najpierw luzem.

Wiśnie dużo lepiej nadają się do zamrożenia jak czereśnie.

Jagody i maliny nadają się do zamrożenia pod warunkiem,że będą idealnie suche.

Jajko ani surowe,ani gotowane do mrożenia się nie nadaje.

Natkę pietruszki,kopru itp .dobrze jest po umyciu i obsuszeniu włożyć do plastikowego woreczka.Chcąc użyć zamrożone ziele należy  kilka razy ścisnąć woreczek - a zawartość sama się rozkruszy.

I to byłoby tyle na temat zamrażania i odmrażania.

Bo teraz kilka uwag związanych z roślinami zaokiennymi,balkonowymi, przechowywanymi w chłodnych i widnych pomieszczeniach zimą.
Żyj praktycznie i zdrowo,zatem porad kulinarnych c.d.
O zamrażaniu odmrażaniu  jeszcze :
W ramach odrobienia zaległości najpierw :
J. Tuwim.
Bogatego fabrykanta P. długo błagał Salo Macenstejn o zapomogę,aż wreszcie otrzymał  kilkadziesiąt złotych.
Tego samego dnia wieczorem  P. wchodzi do Brystolu i widzi Macenstejna  spożywającego łapczywie porcję gruboziarnistego kawioru. P.jest oburzony ;
Panie  Macenstejn ! Co to znaczy ?
Przed kilkoma godzinami otrzymał pan ode mnie jałmużnę,a teraz zajada pan kawior ?
- Przepraszam  pana,odpowiada Salo.Kiedy nie mam pieniędzy - nie mogę jeść  kawioru.Kiedy mam pieniądze ,nie wolno mi jeść kawioru,no to pytam się pana  : kiedy ja właściwie mam jeść kawior ?
A po lutym marzec spieszy ,koniec zimy wszystkich cieszy.  [ polskie ]
Gdy dzika gęś w marcu przybywa ,ciepła wiosna bywa.  [ polskie ]

Chyba na żadną porę roku nie cieszymy sie tak jak na wiosnę.Żadnej z takim utęsknieniem nie oczekujemy. Bo.....................bo po ciemnych i zimnych dniach wita nas słońce .A czy wiecie,że już przybyło dnia prawie cztery godziny? Za czasów mojego dzieciństwa w taki słoneczny i ciepły dzień wystawiało się podwójne okna.Lądowały  na strychu.W ówczesnych kamienicach podwójne okna oznaczały otwierane na zewnątrz i do wewnątrz.Na lato wystawiało się te otwierane do wewnątrz.Znikała też wata ,która między oknami była przez całą zimę dla ocieplenia ,a dla urody na tę watę kładziono  bombki  choinkowe zwane wtedy z niemieckiego kuglami.Posypywano też watę  kolorowym konfetti. Mój ojciec ,człowiek z natury praktyczny buntował się przeciw takim ozdobom mówiąc  : "Toż to jakiś niezdrowy rytuał związany jest z tymi oknami."Mnie cieszyło wystawianie ich ,bo pozostawała tylko polowa do mycia.
O ileż wygodniejsze jest teraz życie.

czwartek, 8 marca 2018

Jeszcze o zamrażaniu  i odmrażaniu,
Najważniejsza zasada :Raz rozmrożonego produktu,nie wolno,absolutnie nie wolno powtórnie zamrażać.Grozi to  poważnym zatruciem pokarmowym.

Nie wstawiaj do zamrażalnika ciepłych potraw.Nie wychodzi to na dobre,ani potrawom ,ani zamrażalnikowi.Pokrywa się grubą warstwa ludu ,bo ciepłe potrawy parują ,a para zamienia się w lód.

Zamrożonych filetów rybnych,nie powinno się rozmrażać,bowiem wcześniej  rozmrożone tracą estetyczny wygląd i smak.Przyprawiać  należy w trakcie smażenia.Gorzej jeżeli pragniemy ryby panierowanej .Zamrożona kostka ryby " nie chwyci panierki ".No tak,ale wtedy nie widać,że straciła na swoim wyglądzie.

Zanim zamrozisz mięso w kawałkach  owiń każdy kawałek w folię do żywności,a wówczas nie posklejają się podczas mrożenia.Łatwiej też  później wyjąć z zamrażalnika wybrany kawałek,czy kawałki.

Drób należy rozmrażać w lodówce,bowiem im proces rozmrażania jest wolniejszy tym lepiej zachowuje swoją jakość.W zależności od wagi sztuki proces odmrażania winien trwać od 12 do 24 godzin.

I to tyle na dziś ,a kto myśli,że to koniec tematu o zamrażaniu i odmrażaniu ,ten jest w błędzie.