czwartek, 8 marca 2018

Jeszcze o zamrażaniu  i odmrażaniu,
Najważniejsza zasada :Raz rozmrożonego produktu,nie wolno,absolutnie nie wolno powtórnie zamrażać.Grozi to  poważnym zatruciem pokarmowym.

Nie wstawiaj do zamrażalnika ciepłych potraw.Nie wychodzi to na dobre,ani potrawom ,ani zamrażalnikowi.Pokrywa się grubą warstwa ludu ,bo ciepłe potrawy parują ,a para zamienia się w lód.

Zamrożonych filetów rybnych,nie powinno się rozmrażać,bowiem wcześniej  rozmrożone tracą estetyczny wygląd i smak.Przyprawiać  należy w trakcie smażenia.Gorzej jeżeli pragniemy ryby panierowanej .Zamrożona kostka ryby " nie chwyci panierki ".No tak,ale wtedy nie widać,że straciła na swoim wyglądzie.

Zanim zamrozisz mięso w kawałkach  owiń każdy kawałek w folię do żywności,a wówczas nie posklejają się podczas mrożenia.Łatwiej też  później wyjąć z zamrażalnika wybrany kawałek,czy kawałki.

Drób należy rozmrażać w lodówce,bowiem im proces rozmrażania jest wolniejszy tym lepiej zachowuje swoją jakość.W zależności od wagi sztuki proces odmrażania winien trwać od 12 do 24 godzin.

I to tyle na dziś ,a kto myśli,że to koniec tematu o zamrażaniu i odmrażaniu ,ten jest w błędzie.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz