sobota, 10 marca 2018

Warzywa zachowają swój kolor i smak jeżeli przed zamrożeniem je  umieścisz na chwilę nad parą ,lub krótko obgotujesz   [3,do 5 minut] Rozmrożone  nie będą miały posmaku surowizny.
A zamrożone surowe choćby były  długo gotowane będą miały posmak surowizny.

Zamrożony ryż można przechowywać nawet do 9 miesięcy.Przed spożyciem wyłóż go na sito i potrzymaj nad parą dla odmrożenia.

Owoce  mrożone możne  przechowywać przez  8,10 miesięcy.Aby nie poprzymarzały do siebie zamroź je najpierw luzem.

Wiśnie dużo lepiej nadają się do zamrożenia jak czereśnie.

Jagody i maliny nadają się do zamrożenia pod warunkiem,że będą idealnie suche.

Jajko ani surowe,ani gotowane do mrożenia się nie nadaje.

Natkę pietruszki,kopru itp .dobrze jest po umyciu i obsuszeniu włożyć do plastikowego woreczka.Chcąc użyć zamrożone ziele należy  kilka razy ścisnąć woreczek - a zawartość sama się rozkruszy.

I to byłoby tyle na temat zamrażania i odmrażania.

Bo teraz kilka uwag związanych z roślinami zaokiennymi,balkonowymi, przechowywanymi w chłodnych i widnych pomieszczeniach zimą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz