Warzywa zachowają swój kolor i smak jeżeli przed zamrożeniem je umieścisz na chwilę nad parą ,lub krótko obgotujesz [3,do 5 minut] Rozmrożone nie będą miały posmaku surowizny.
A zamrożone surowe choćby były długo gotowane będą miały posmak surowizny.
Zamrożony ryż można przechowywać nawet do 9 miesięcy.Przed spożyciem wyłóż go na sito i potrzymaj nad parą dla odmrożenia.
Owoce mrożone możne przechowywać przez 8,10 miesięcy.Aby nie poprzymarzały do siebie zamroź je najpierw luzem.
Wiśnie dużo lepiej nadają się do zamrożenia jak czereśnie.
Jagody i maliny nadają się do zamrożenia pod warunkiem,że będą idealnie suche.
Jajko ani surowe,ani gotowane do mrożenia się nie nadaje.
Natkę pietruszki,kopru itp .dobrze jest po umyciu i obsuszeniu włożyć do plastikowego woreczka.Chcąc użyć zamrożone ziele należy kilka razy ścisnąć woreczek - a zawartość sama się rozkruszy.
I to byłoby tyle na temat zamrażania i odmrażania.
Bo teraz kilka uwag związanych z roślinami zaokiennymi,balkonowymi, przechowywanymi w chłodnych i widnych pomieszczeniach zimą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz