A teraz ? A teraz porad kulinarnych kilka :
Kostki lodu przejrzyste jak kryształ uzyskuje się tylko z przegotowanej i odstanej wody.Sprawdź.
Kostki lodu przepięknie się prezentują z zamrożonymi w środku owocami albo ziołami np.
z listkiem mięty. Takie kostki bardzo dekorują serwowane koktajle.Proponuję np. w każdej kostce jeden owoc porzeczki ,a najlepiej maliny.W tym celu do pojemników na lód należy najpierw wrzucić owoc ,a następnie zalać wodą.Zwykła,najzwyklejsza woda mineralna w której są trzy kostki i w każdej inny owoc [ malina,porzeczka jagoda ] wyglądają bardzo apetycznie ,czyż nie ?
Przyszło więcej gości.Kostek lodu będzie za mało ,bo za mało jest pojemników na lód ? Można wykorzystać plastikowe wkładki z bombonierek.Przy okazji kostki lodu będą miały fantazyjne kształty.
Jeśli masz kłopot z wyciągnięciem korka z butelki korkociągiem ,to rozgrzej szyjkę butelki zanurzając ją na moment w ciepłej wodzie - no może na dwa momenty.Szkło rozszerzy się pod wpływem ciepła i korek wyjdzie bez trudu.
Czym zamknąć otwartą butelkę szampana ?Pogniecioną folią aluminiową ,lub wsadzona trzonkiem do dołu łyżeczką.W ten sposób nie ulatnia się dwutlenek węgla a szampan ma świeży smak następnego dnia, a nawet po dwóch dniach.
Co oznaczają gwiazdki ? Oznaczają temperaturę.......................
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz