Ileż ja się napisałam o kapuście.W jak różny sposób można ją przygotować ? No - to dziś podam klasyczny przepis z książki kucharskiej wydanej w 1905 r.W tym przepisie mogą wydawać się dziwne naczynia kuchenne i inne sformułowania . No - cóż ,to było ponad 100 lat temu.
Kapusta świeża na kwaśno.
========================
Uszatkować drobno główkę kapusty,posolić i pozostawić na stolnicy przez godzinę,żeby sok puściła.Potem ją nieco wycisnąć,włożyć do kamiennego garnka,zalać wodą i dodać kilka łyżek owocowego octu i gotować tak długo aż będzie miękka.Na koniec zasmażyć kawałek drobno pokrojonej słoniny lub dać masło z połówką usiekanej cebuli i 1 łyżkę mąki,rozprowadzić sokiem spod kapusty i doprawiwszy cukrem poddusić jeszcze nieco.
Oj ! - miałabym uwagi do tego przepisu :np nie dodawałabym octu do surowej bo w kwaśnym roztworze dłużej się gotuje i jeszcze inne mam uwagi ,ale czy powinnam krytykować coś co jest klasyką ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz