poniedziałek, 12 czerwca 2017

  Ileż ja się  napisałam o kapuście.W jak różny sposób  można ją przygotować ? No - to dziś podam klasyczny przepis z książki kucharskiej wydanej w 1905 r.W tym  przepisie mogą wydawać się dziwne naczynia  kuchenne i inne sformułowania . No - cóż  ,to było ponad 100 lat temu.

Kapusta świeża na kwaśno.
========================
Uszatkować drobno główkę kapusty,posolić i pozostawić na stolnicy przez godzinę,żeby sok puściła.Potem ją nieco wycisnąć,włożyć do kamiennego garnka,zalać wodą i dodać kilka łyżek owocowego octu i gotować tak długo aż  będzie  miękka.Na koniec zasmażyć  kawałek drobno pokrojonej słoniny lub  dać masło z połówką usiekanej cebuli i  1 łyżkę mąki,rozprowadzić sokiem spod kapusty i doprawiwszy cukrem poddusić jeszcze nieco.

Oj  ! - miałabym uwagi do tego przepisu :np nie dodawałabym octu do surowej bo  w kwaśnym roztworze dłużej się gotuje i jeszcze inne mam uwagi ,ale czy powinnam krytykować coś co jest klasyką ?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz