piątek, 18 sierpnia 2017

A  teraz surówka,lub sałatka ..............jak kto woli................bo można ją przyrządzić do  spożycia od zaraz,lub "zapakować" w słoiki  i spasteryzować z przeznaczeniem na jesień ,zimę itd.
Podaję niewielkie ilości składników ,które można dowolnie powiększać,zachowując  oczywiście  proporcję.

SAŁATKA,SURÓWKA   na teraz i na potem:
2 czerwone papryki
2 żółte  papryki.
4 cukrowe cebule
1 kg . pieczarek
1 opakowanie przyprawy do drobiu.
pół szklanki oliwy ,lub oleju.
10 łyżek cukru
10 łyżek octu balsamicznego.
Kto lubi  ostre potrawy [ ja tak ] to jeszcze 1 ostra papryczka,lub 1 łyżka ostrej papryki  w proszku,lub jakiś ostry sos np : Chili ,lub Tabasco.Z tym ostatnim ostrożnie ,bo bardzo ostry.
PRZYRZĄDZENIE :
Warzywa umyć ,papryką pozbawić nasion,pokroić w paski,cebulę w piórka i przesypać przyprawą do kurczaka i cukrem.Niech tak postoi około 4 godzin.Ten czas jest potrzebny by puściły sok,którego 90 % należy odlać.Pieczarki  pokroić w talarki ,wrzucić na rozgrzany tłuszcz,nieco posolić , udusić w tłuszczu ,ale nie rumienić ,wystudzić ,dodać do papryki i cebuli ,wymieszać i ewentualnie dosolić ,dosłodzić i dodać octu balsamicznego.Podać do obiadu ,lub  ,jak sugerowałam łożyć do słoiczków  i spasteryzować.Wierzcie,lub nie,ale wszyscy którzy próbowali tej ,czy to surówki ,czy sałatki chwalą jej kompozycje smakową".A do czego ,ty ją najczęściej podajesz,zapytała mnie koleżanka"?,ale zaraz sama sobie odpowiedziała "wiem,wiem,do wszystkiego.By jednak nie przesadzać,bo zaraz okaże się,że także do zupy mlecznej przyznaję,że do ryżu ,kaszy i naleśników z mięsem ..............................O! - jakie to wyśmienite ,z naleśnikami .

A teraz ,już tylko s m a c z n e g o.

Nie ,nie,bo jeszcze to....................

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz