sobota, 19 maja 2018

To jeszcze dziś - PORZECZKI CZARNE.  Można je ciąć już od sierpnia.
                                                                       ========================
To jest bardzo ważne,że nie wiosną ,tylko ;po zbiorze owoców.Wiosenne cięcie,to pozbywanie się części plonu,który krzew zawiązał późnym latem i wczesną jesienią roku ubiegłego
Krzewy czarnej porzeczki owocują najobficiej i owoce są największe na pędach rocznych i dwuletnich.Zatem wszystkie starsze jak dwuletnie należy wyciąć,a także te które pokładają się po ziemi.Automatycznie zostaną stworzone warunki  do pojawienia się nowych przyrostów.
A czy wiecie że porzeczka czarna ,podobnie jak papryka są najbogatsze w witaminę C. I tak pisząc o prześwietlaniu drzew pomyślałam sobie,że informacje te mogą okazać się nieprzydatne ,bo nie na wszystkich  działkach rosną drzewa owocowe,ale jak chodzi o krzewy,a o porzeczkę czarną w szczególności to nie uprawianie jaj na działce zaliczyłabym do grzechu.Toż to grzech nie zasilić swojego organizmu ,by nabrał odporności na wszelkie infekcje jesienią i zimą.A jakże wspaniale jest przyjechać na działkę i zerwać  dorodne owoce i zjeść je na surowo.Wiem ! - wiem !- są kwaśne.Kwaśne nie będą jeżeli zmiksujemy żółtka jaj z cukrem,lub posługując się dawnym określeniem ubijemy KOGLA- MOGLA  dając na jedno żółtko jedną łyżkę cukru.A jak już będziemy w domu, a samochód na ten dzień odstawiony to przywożąc z działki owoce czarnej porzeczki  sporządzimy wyśmienity deser. Wymieszamy je z owocami banana pokrojonymi w kostkę pół na pół i wlejemy do każdej porcji kieliszek jakiegoś  likieru ,najlepiej jajecznego.Oczywiście ten deser przeznaczony jest tylko dla osób dorosłych .A dzieciom można przygotowane porcje polać niewielką ilością słodkiego skondensowanego mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz