niedziela, 29 lipca 2018

Potrzebne składniki :
3 kg. papryki słodkiej czerwonej i żółtej,
2 kg .pieczarek
1 kg, cebuli
2 lub 3 strąki papryki ostrej
3/4 szklanki oleju,
  3 lub 4 łyżki cukru .
Do smaku soli i octu balsamicznego.
Nie będę pisała,że trzeba umyć i obrać składniki i pozbawić papryki pestek ,bo to jest sprawa oczywista.Paprykę pokroić w paseczki,cebulę poszatkować i drobno,bardzo drobno pokroić paprykę ostrą,Wszystko wymieszać posłodzić i posolić.Jeżeli ma być ta sałatka przeznaczona na zimę to pozostawia się ją do następnego dnia  by zmiękła,jeżeli do natychmiastowego spożycia,to tylko na kilkanaście minut.Pieczarki poszatkować.Wrzucić na rozgrzany olej i niech tak się prużą pod przykryciem kilkanaście minut,od czasu do czasu mieszając.Nie mogą  się jednak przyrumienić.Pieczarki wystudzić połączyć z pozostałymi składnikami,ewentualnie dosłodzić,dosolić i dodać octu balsamicznego ,który to nadaje potrawie  specyficzny,niepowtarzalny smak, nie odlewać oleju z pieczarek ,on także jest konieczny do uzupełnienia smakowego całości.
Jeżeli jednak sałatka ma być przeznaczona na zimę, do pasteryzacji ,to należy 80 % soku który się wytworzył z papryki odlać i dopiero wtedy dodać pieczarki i ocet .

S m a c z n e g o !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz