poniedziałek, 3 grudnia 2018

Owoce jeżyny bezkolcowej są duże,dorodne,ale nieco kwaśne,to jednak nie dyskredytuje ich jako owoce deserowe,bo można łączyć je w sałatkach z innymi owocami i w związku z tym wiele osób zamraża je w małych pojemnikach,by w zimie połączyć z brzoskwiniami w syropie,lub z ananasem i na wierzchu przybrać bitą śmietaną.Ależ to jest pyszne  ! Uwielbiają taki deser dzieci ,a dorośli jeszcze bardziej ,szczególnie wtedy gdy do całej kompozycji dołączy   jakiś likier jajeczny.Ktoś powiedział .................."To jest deser na po nartach ."
Nie bez znaczenia jest także fakt jakie to owoce jeżyny są bogate w związki potasu,który  często jest wypłukiwany przez mocną kawę ,mocna herbatę i przez piwo ,obojętnej mocy i przez inne alkohole,co nie znaczy,że ja jestem  ich przeciwniczką .Wprost przeciwnie,też popełniam ten  grzech.Poza związkami potasu jest w owocach też miedź i mangan.że nie wspomnę o witaminach.Z owoców robi się .................wszystkie przepyszne marmolady,dżemy kompoty  soki wina i nalewki................te ostatnie najpyszniejsze.
Tak myślę,że o tym, mało kto wie,że liście jeżyny mają właściwości lecznicze.Leczą liszaje,egzemy i rany wrzodowe.Ogólnie,można stwierdzić,że są bakteriobójcze.
A teraz - to co miałam i nadal mam na myśli,to :............................

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz