sobota, 29 grudnia 2018

Wszystkie resztki mięsne , proponuję pokroić na małe kawałki.W szerokim naczyniu,typu rondel,lub głęboka patelnia ,lekko zeszklić ,tylko lekko, dwie duże cebule pokrojone w kostkę ,na  jakimś tłuszczu.Dodać przygotowane wcześniej mięso i  przez kilkanaście minut podać je obróbce termicznej ,uważając by to nie spowodowało zbytniego przyrumienia się cebuli,zatem robimy to na wolnym ogniu ,mieszając.Po kilkunastu minutach,a jeszcze lepiej po pół godzinie mięso nabierze zupełnie innego smaku,a to ca przyczyną cebuli.Potem proponuję 2 lub 3 pomidory [ zależy to od ilości mięsa ] sparzyć,obrać ze skórki i pokroić w kawałki i dodać do całości  i tak prużyć jeszcze przez  kilkanaście minut.doprawić do smaku solą.Nie zapomnieć o cukrze,bo dodanie 1 łyżeczki znacznie zmienia smak.Z resztą jest taka zasada,że cukier uszlachetnia dania słone,a sól dania słodkie.
Niejednokrotnie tak postępowałam z resztkami mięsnymi,nawet dodając także kotlety mielone,ale w tym roku zmieniłam o tyle ogólny smak przygotowanego niby gulaszu ,że dodałam do niego śmietany.I wiecie co ? .................to jest pyszne.
Raz będą polane tym ziemniaki,innym razem ryż.Co do klusek - to jakoś tego nie próbowałabym.
I w tym miejscu takie pytania ?...........................

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz