wtorek, 9 maja 2017
Drodzy moi Czytelnicy ! Ten tydzień być może nie będę mogła skontaktować się z Wami tak jakbym chciała i jakby sytuacje tego wymagała ............bo choćby,zapowiadane nadchodzące chłody.Winnam do tego się jakoś ustosunkować.Skąd i dla czego ci zimni ogrodnicy?Otóż dla tego,że podzielone góry lodowe na biegunie północnym dryfują właśnie w kierunku południowym.Do nas - niestety.Gdyby nie były podzielone,gdyby stanowiły większą masę dryfowanie byłoby niemożliwe.A czemu one się podzieliły ???????????? - bo intensywnie działały na nie promienie słoneczne na początku kwietnia .Im on jest cieplejszy tym maj zimniejszy.Ot - i cała filozofia.Ale jakby na to nie patrzył problem jest.Szczególnie w kwitnących właśnie sadach.Im niżej położony tym bardziej ucierpi.Stąd ,sadownicy nie zakładają sadów w zagłębieniach terenu.Zimne powietrze jest cięższe od ciepłego i opada,tam gdzie niżej.Ratunkiem może być rozpalanie ognisk w sadach i to nie tylko dla ocieplenia powietrza ,ale dla zadymienia.Dym uniemożliwia opadanie zimnego powietrza.To stara,dawna metoda,ale równie skuteczna jak zamgławianie.Mgła stanowi swoistego rodzaju ochronę.Jakikolwiek sposób ochrony by to nie był należy go przeprowadzić od godzin północnych do świtu.I to tylko tyle n dziś p r z e p re a s z a m ,że tylko tyle,,a tymbardziej ,że w głowie mam tyle tematów do zrealizowania .Wszak to wiosna.
poniedziałek, 8 maja 2017
Tyle spraw, a ja jeszcze nie mam wystarczającej kondycji by przekazać wszystkie.Może zatem telegraficznie :w części sadowniczej będą niebawem opadać zawiązki owoców.Jest to prawidłowe zjawisko.....................no chyba,że małe,maciupeńieńkie jabłuszka będą miały czarną niewielką dziureczkę.Te należy wyzbierać i wynieść poza działkę .By jednak nie bawić się w zegarmistrza i nie sprawdzać przez lupę,czy jest dziurka,czy nie.......................po prostu wszystkie wygrabić spod drzew, a czemu ,o tym już nie dziś.
Namoczyć na noc suche ziarna fasoli licząc po pół szklanki na osobę w posolonej wodzie.Sól zmiękcza wodę i ziarna też,w związku z tym szybciej się następnego dnia gotują.Gotować do miękkości w tej wodzi w której była moczona ,ewentualnie dolewając nieco świeżej wody.W początkowej fazie gotowania powstaje piana , która może spowodować kipienie.
Obiecałam,że przepis będzie niekłopotliwy,zatem:........................po ugotowaniu odlewamy wodę a do fasoli dodajemy dowolną ilość sosu przeznaczonego do Spagetti. [ zawsze mam kłopot jat to spagetti się pisze.] Po wyłożeniu na talerz ,można jeszcze posypać całość drobno posiekanym szczypiorkiem.Do tego szklanka pomidorowego soku z kostką lodu i ..........................i to jest pyszne
Obiecałam,że przepis będzie niekłopotliwy,zatem:........................po ugotowaniu odlewamy wodę a do fasoli dodajemy dowolną ilość sosu przeznaczonego do Spagetti. [ zawsze mam kłopot jat to spagetti się pisze.] Po wyłożeniu na talerz ,można jeszcze posypać całość drobno posiekanym szczypiorkiem.Do tego szklanka pomidorowego soku z kostką lodu i ..........................i to jest pyszne
A jednak ! -jakoś się zmobilizowałam,bo bardzo mnie korci temat FASOLA.
Spośród wszystkich strączkowych najczęściej jest uprawiana na działkach i w ogródkach przydomowych ,a to z powodu braku jakichkolwiek wymagań w stosunku do gleby i nawożenia .Ma tylko jedno wymaganie ...............ciepła gleba i ciepłe powietrze,Bo w odróżnieniu od bobu i grochu wywodzi się ze znacznie cieplejszych rejonów.Jej ojczyzną jest Ameryka Południowa.Uprawiają\c fasolę należy jej zapewnić tylko ciepło.Jaką uprawiać ???????????.Ja osobiście polecam fasolę szparagową karłową zieloną [ ma więcej witamin ] No - i oczywiście nie wysiewać jednocześnie [ jednocześnie mam na myśli w danym sezonie ] szparagowej i nie szparagowej.Bo co to jest szparagowatość?Do jest pozbawienie łyka i wyściółki pergaminowej ,twardej, w strąku.W przypadku uprawy jednej i drugiej fasoli "zafundujemy" sobie łyko także w fasoli szparagowej.A z resztą suche ziarna są tak tanie ,że nie opłaca się uprawiać fasoli na suche ziarno i do tego automatycznie wyklucza to uprawę szparagowej.
A jeżeli chodzi o suche ziarna fasoli ,to ubolewam że tak rzadko są podawana np. jako drugie danie do obiadu ........a szkoda bo są one bardzo bogate w białko.Może zatem spróbować czegoś, co nie jest zupełnie kłopotliwe: np..........................
Spośród wszystkich strączkowych najczęściej jest uprawiana na działkach i w ogródkach przydomowych ,a to z powodu braku jakichkolwiek wymagań w stosunku do gleby i nawożenia .Ma tylko jedno wymaganie ...............ciepła gleba i ciepłe powietrze,Bo w odróżnieniu od bobu i grochu wywodzi się ze znacznie cieplejszych rejonów.Jej ojczyzną jest Ameryka Południowa.Uprawiają\c fasolę należy jej zapewnić tylko ciepło.Jaką uprawiać ???????????.Ja osobiście polecam fasolę szparagową karłową zieloną [ ma więcej witamin ] No - i oczywiście nie wysiewać jednocześnie [ jednocześnie mam na myśli w danym sezonie ] szparagowej i nie szparagowej.Bo co to jest szparagowatość?Do jest pozbawienie łyka i wyściółki pergaminowej ,twardej, w strąku.W przypadku uprawy jednej i drugiej fasoli "zafundujemy" sobie łyko także w fasoli szparagowej.A z resztą suche ziarna są tak tanie ,że nie opłaca się uprawiać fasoli na suche ziarno i do tego automatycznie wyklucza to uprawę szparagowej.
A jeżeli chodzi o suche ziarna fasoli ,to ubolewam że tak rzadko są podawana np. jako drugie danie do obiadu ........a szkoda bo są one bardzo bogate w białko.Może zatem spróbować czegoś, co nie jest zupełnie kłopotliwe: np..........................
niedziela, 7 maja 2017
Jeszcze taka krótka informacja: Właśnie teraz kwitną szafirki,tulipany i inne wczsno -wiosenne cebulowe.Jeżeli chcemy by także obficie kwitły w następnym sezonie NALEŻY KONIECZNIE ZARAZ PO PRZEKWITNIĘCIU OBCIĄĆ KWIATOSTANY, ALE TYLKO KWIATOSTANY.Liście pozostawiamy ,bo to one zaraz natychmiast rozpoczną magazynowanie sił i środków w cebuli i właśnie do tego magazynowania są każdej cebuli potrzebna liście.Przy pomocy tych liście pobierany jest i przetworzony z powietrza pokarm[także] ,nie tylko z gleby.Ale niewielkie zasilenie gleby nawozem dla roślin kwitnących będzie bardzo wskazana.To jest już pokarm na następny sezon.
A jak by nie obciąć przekwitłych kwiatostanów ??????????/ To wtedy cebula będzie pracowała na zawiązanie owoców i nasion.Wysili się bardzo .Aż tak się wysili ,że nie będzie kwitła w roku następnym,albo kwitnienie będzie bardzo mizerne.
A jak by nie obciąć przekwitłych kwiatostanów ??????????/ To wtedy cebula będzie pracowała na zawiązanie owoców i nasion.Wysili się bardzo .Aż tak się wysili ,że nie będzie kwitła w roku następnym,albo kwitnienie będzie bardzo mizerne.
Drodzy Moi Czytelnicy ! To na razie tylko próby jak wytrwać z obolałą po operacji miednicą na krześle.Martwię się jaka postąpiliście a pracami wiosennymi.wiele z tych prac powinno już być wykonane,ale tak myślę,że moje wcześniejsze informacje [z lat ubiegłych] mogą posłużyć za poradę.Bo ............są takie prace ,które można wykonać póżniej a są takie które niestety nie :np ..siew marchwi ,pietruszki cebuli,ale już buraczki które także zaliczają się do korzeniowych jak marchew i pietruszka można wysiać jeszcze teraz.Także warzywa strączkowe takie jak słodki zielony groszek i bób udaje się tylko z bardzo wczesnego siewu.Natomiast fasola szparagowa niska [bez tyczek] może być wysiewana sukcesywnie od maja począwszy ,na lipcu skończywszy.To tyle,tylko tyle tytułem wstępu.Informacje krótkie ,ale pozwalające na zrozumienie tematu i zaplanowanie siewów,bo już nasi przodkowie ,by tych terminów przestrzegać posługiwali się przysłowiami ,która ja także już nie raz cytowałam :"Kto sieje groch w marcu ,zbiera w garncu ,a kto w maju ,ten w jaju.""Bób nie posiany do Św.Marka nie pójdzie już do garnka".Warzywa strączkowe to nie temat morze , to temat ocean i jak zdrowie mi pozwoli powrócę już niebawem do niego,a szczególnie dla tego,że nie mają one wymagań co do struktury gleby i jej nawożenia.Urosną na każdej.
Subskrybuj:
Posty (Atom)