poniedziałek, 8 maja 2017

A jednak ! -jakoś się zmobilizowałam,bo bardzo mnie korci temat  FASOLA.
Spośród wszystkich strączkowych najczęściej   jest uprawiana na działkach i w ogródkach przydomowych ,a to z powodu  braku jakichkolwiek wymagań w stosunku do gleby i nawożenia .Ma tylko jedno wymaganie ...............ciepła gleba i ciepłe powietrze,Bo w odróżnieniu od bobu i grochu  wywodzi się ze znacznie cieplejszych rejonów.Jej ojczyzną jest Ameryka Południowa.Uprawiają\c fasolę należy jej zapewnić tylko ciepło.Jaką  uprawiać ???????????.Ja osobiście polecam  fasolę szparagową karłową zieloną [ ma więcej witamin ] No - i oczywiście nie wysiewać jednocześnie [ jednocześnie mam na myśli w danym sezonie ] szparagowej i nie szparagowej.Bo co to jest szparagowatość?Do jest pozbawienie łyka i wyściółki  pergaminowej ,twardej, w strąku.W przypadku  uprawy jednej i drugiej fasoli "zafundujemy" sobie  łyko także w fasoli szparagowej.A  z resztą suche ziarna są tak tanie ,że nie opłaca się uprawiać fasoli na suche ziarno  i do tego  automatycznie wyklucza to uprawę szparagowej.
A jeżeli chodzi o  suche ziarna fasoli ,to ubolewam że tak rzadko  są podawana np. jako drugie danie do obiadu ........a szkoda bo  są one bardzo bogate w białko.Może zatem spróbować czegoś, co nie jest zupełnie kłopotliwe: np..........................

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz