A jednak ! -jakoś się zmobilizowałam,bo bardzo mnie korci temat FASOLA.
Spośród wszystkich strączkowych najczęściej jest uprawiana na działkach i w ogródkach przydomowych ,a to z powodu braku jakichkolwiek wymagań w stosunku do gleby i nawożenia .Ma tylko jedno wymaganie ...............ciepła gleba i ciepłe powietrze,Bo w odróżnieniu od bobu i grochu wywodzi się ze znacznie cieplejszych rejonów.Jej ojczyzną jest Ameryka Południowa.Uprawiają\c fasolę należy jej zapewnić tylko ciepło.Jaką uprawiać ???????????.Ja osobiście polecam fasolę szparagową karłową zieloną [ ma więcej witamin ] No - i oczywiście nie wysiewać jednocześnie [ jednocześnie mam na myśli w danym sezonie ] szparagowej i nie szparagowej.Bo co to jest szparagowatość?Do jest pozbawienie łyka i wyściółki pergaminowej ,twardej, w strąku.W przypadku uprawy jednej i drugiej fasoli "zafundujemy" sobie łyko także w fasoli szparagowej.A z resztą suche ziarna są tak tanie ,że nie opłaca się uprawiać fasoli na suche ziarno i do tego automatycznie wyklucza to uprawę szparagowej.
A jeżeli chodzi o suche ziarna fasoli ,to ubolewam że tak rzadko są podawana np. jako drugie danie do obiadu ........a szkoda bo są one bardzo bogate w białko.Może zatem spróbować czegoś, co nie jest zupełnie kłopotliwe: np..........................
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz