poniedziałek, 12 marca 2018

Każdy napitek po sałacie ,wyrywa lekarzom po dukacie.  [ polskie ]

A ja własnie jeszcze chciałam......................o sałacie ! 

niedziela, 11 marca 2018

Było to wtedy gdy przez Europę "przewalały " się fronty I wojny światowej ,raz w jedną,a raz w druga stronę ,ale wojna miała się ku końcowi.By powstało niepodległe państwo Polskie trzeba było o to walczyć.Jednocześnie kończyły swoje panowania różne cesarstwa.miedzy innymi nasi od 123 lat okupanci Cesarstwo Austro - Węgierskie. I -  o dziwo,okupywali nasze  ziemie wschodnie,a jak przyszło do przekazania ich ,to przekazali je Ukraińcom,ale nie za darmo,o  nie.Za zborze, za świnie i inne i rogaciznę.Zatem przeżarli Polskę. I taki oto powstała Ukraina ,  a nam zabrano Kresy wschodnie.Szkoda,że przy omawianiu krzywd spowodowanych przez innych okupantów nie mówi się nic o Austrowęgrach, a warto o tym wiedzieć,to znać.
Jaja na miękko w szklance po wiedeńsku.  podaję w oryginale:
W kawiarniach wiedeńskich  podają bardzo apetyczne  obrane z łupy  jaja na miękko w szklance kryształowej  na nóżce,lub w szerokim kieliszku platerowanym do którego wstawia się  szklaną wkładkę.Ugotowane  w 3 minuty jaja należy obtłuc z jednej strony,obrać je a potem podważywszy  trzonkiem od łyżeczki zdjąć ostrożnie całą skorupę,uważając aby się jajo nie rozgniotło i wpuszczać w całości po dwa lub trzy do jednej szklanki.

Ot -  i cała filozofia wiedeńska.Moja mama   robiła lepsze,bo szklanka  zanurzona była w większym kubku z gorącą wodą by jaj nie wystygły i dodawała do jajek masła i soli i pieprzu,a mój ojciec życzył sobie zamiast soli przyprawę Maggi.

A - swoja drogą ,ciekawa jestem czy obecni Wiedeńczycy zdają sobie sprawę z tego jaką ich przodkowie wyrządzili krzywdę Polsce 100 lat temu ? 
Druga surówka .Jej bazą też jest kapusta pekińska.Kapusta pekińska,to warzywo jesienne,ale jakże ,nadal bogate w witaminy i w  SULFORAFAN .Wspominałam o tym składniku czasem,że to on stoi na warcie i pilnuje by w naszym organizmie nie budowały się komórki rakowe,ale to nie tylko to.Spełnia bardzo pożyteczną rolę,ogólnie to ujmując.Dziś - proponuję to jesienne warzywo wzbogacić wiosennie.Zatem ,będzie to połowa kapusty pekińskiej ,poszatkowana i do tego także poszatkowane 3 pęczki rzodkiewek i  2 pęczki szczypioru.Tylko te trzy składniki,ale bardzo dobrze się komponują ze sobą.Należy je wymieszać ,posolić ,posłodzić i dodać 3,4 łyżki oleju smakowego.Kto lubi [ ja tak ] może dodać nieco ostrej papryki.

Obie surówki bardzo smakują w połączeniu ze smażoną  rybą ,a także kotletami mielonymi,choć podobno do kotletów mielonych najlepszym ,klasycznym,połączeniem jest jarzynka z marchewki.A wiecie co na to mówią młodzi :"To zamierzchłe czasy".

No dobrze ! - niech będzie teraz coś z zamierzchłych czasów to jest z mojej książki kucharskiej mającej ponad sto lat.Co o tej porze zalecała jej autorka p.Maria Ochrowicz Monatowa. ?
Myślałam,myślałam   i wymyśliłam.Ponieważ na swoim osiedlu uchodzę za osobę warzywo- żerną to niejednokrotnie "sprzedaje swoje pomysły " sąsiadom.Z tego pomysłu na surówkę są  bardzo zadowoleni  .To jest smaczne, ale gdzie tam,to jest pyszne - tak mówią.Składniki surówki są tylko dwa.Kapusta pekińska i zielone  ogórki.Ale,ale ,ogórki ,najlepiej 2 sztuki umyć ,poszatkować na plasterki dodać 3,4 ząbki ,  czosnku przeciśniętego przez praskę i 2 łyżki drobno pokrojonego zielonego koperku ,dodać łyżeczkę soli,wymieszać i włożyć do jakiegoś naczynia na 3,4 dni,przykryć talerzykiem i obciążyć.Postawić w ciepłym miejscu by lekko,bardzo lekko ukisły.Dla pewności ja dodaję 1  łyżkę  ,surowego barszczu.A po tym czasie poszatkować pół główki kapusty pekińskiej,nie solić ,dodać 1 łyżkę cukru ,podkiszone ogórki ,bez wody i dodać 2,3, łyżki oleju lub oliwy.To jest pyszne,a potem mam pytanie "Ciociu ,kiedy będziesz robić tę surówkę - no wiesz ?"
Oczywiście - po wykonaniu należy spróbować,a może jednak trzeba dosolić,a może dosłodzić,a może dodać oliwy,albo oleju.Najlepszy jest olej smakowy czosnkowy.
Tylko proszę się nie pobić kto ma wypić sok pozostały po ogórkach.
Teraz będzie wiosennie.Ach,te surówki .Najsmaczniejsze gdy wykonane samemu i do tego należy dodać,że każda godzina przechowywanej surówki to ubytek  [ niewielki w prawdzie ] ale jednak witamin.A jak godzin jest wiele,bardzo wiele ?

Może zatem jednak >?  Surówki których bazą jest kapusta pekińska .
Na okoliczność zakazu handlu w  niedzielę ,przysłowie o następującej treści ;
Piekło zawsze otwarte,wpuszczają i w niedziele i o północy.  [ polskie ]