niedziela, 11 marca 2018

Druga surówka .Jej bazą też jest kapusta pekińska.Kapusta pekińska,to warzywo jesienne,ale jakże ,nadal bogate w witaminy i w  SULFORAFAN .Wspominałam o tym składniku czasem,że to on stoi na warcie i pilnuje by w naszym organizmie nie budowały się komórki rakowe,ale to nie tylko to.Spełnia bardzo pożyteczną rolę,ogólnie to ujmując.Dziś - proponuję to jesienne warzywo wzbogacić wiosennie.Zatem ,będzie to połowa kapusty pekińskiej ,poszatkowana i do tego także poszatkowane 3 pęczki rzodkiewek i  2 pęczki szczypioru.Tylko te trzy składniki,ale bardzo dobrze się komponują ze sobą.Należy je wymieszać ,posolić ,posłodzić i dodać 3,4 łyżki oleju smakowego.Kto lubi [ ja tak ] może dodać nieco ostrej papryki.

Obie surówki bardzo smakują w połączeniu ze smażoną  rybą ,a także kotletami mielonymi,choć podobno do kotletów mielonych najlepszym ,klasycznym,połączeniem jest jarzynka z marchewki.A wiecie co na to mówią młodzi :"To zamierzchłe czasy".

No dobrze ! - niech będzie teraz coś z zamierzchłych czasów to jest z mojej książki kucharskiej mającej ponad sto lat.Co o tej porze zalecała jej autorka p.Maria Ochrowicz Monatowa. ?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz