środa, 14 marca 2018

Czy wiesz ,że równie dobrze,a może nawet jeszcze lepiej spulchnia ciasto alkohol ?  Zamiast jednego opakowania proszku do pieczenia dodaj  5 łyżek koniaku.

Zanim ułożysz na cieście surowe,soczyste owoce ,posyp to ciasto mielonymi orzechami ,lub migdałami.Dzięki temu ciasto nie rozmięknie  i będzie smaczniejsze.

Kruche ciasteczka dłużej będą świeże,jeżeli przechowasz je wraz z  niewielkim kawałkiem jabłka.

By szarlotka była soczysta ,nie wysuszona  ,przed włożeniem do piekarnika  przykryj ciasto papierem do pieczenia,dobrze natłuszczonym,a zdejmij go przed zakończeniem pieczenia.

Ciasto marmurkowe :Aby część czekoladowa nie była zbyt sucha,co niestety często się zdarza, dodaj do masy kakaowej , łyżkę oleju.

Ciasto drożdżowe będzie  miało wspaniałą pulchna konsystencję, jeśli na czas pieczenia wstawisz do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą.

Włóż wałek na godzinę przed użyciem do zamrażalnika ,a każde ciasto będzie się o wiele lepiej wałkowało i nie będzie przylegało do wałka.

Jeśli nie masz w domu wałka do ciasta,to zamiast niego możesz użyć gładkiej ,czystej butelki.

Cierpliwych zapraszam na c.d porad ,już niebawem,a teraz coś na temat  ogrodowy,działkowy,bo w końcu,przecież o tym pisać przede wszystkim powinnam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz