Decydując się na wypieki,na ciasto ,przy wyrabianiu jego należy mieszać w jednym kierunku.Zmieniając kierunek popełnia się błąd ,który może spowodować,że ciasto będzie niedopieczone i mało pulchne.
Biszkoptowy spód może popękać jeżeli ciasto jest za długo w piekarniku,ponad wyznaczony czas.
Jeżeli stosujesz specjalny papier do pieczenia,to nie masz kłopotu z wyjęciem ciasta z formy
Ale jeżeli smarujesz blachę tłuszczem,to wstaw ją na kilkanaście minut do lodówki,dzięki temu tłuszcz nie wymiesza się z ciastem,a gotowy wypiek da się łatwiej wyjąc z formy,I w tym momencie wyjaśniam,że nie zawsze papier do wypieków jest przydatny - bo choćby forma do babki .
Słonych ciasteczek,paluszków itp. nie przechowuj w metalowych puszkach,bo sól spowoduje ciemny nalot i plamy wewnątrz puszki.
Pulchne naleśniki uzyskasz dodając do ciasta naleśnikowego trochę oliwy,a mleko przed dodaniem zmieszasz z wodą mineralna gazowaną.
Jeśli wysmarujesz tłuszczem jedynie brzeg tortownicy ,ciasto podczas rośnięcia opadnie na brzegach ,a w środku się wybrzuszy.Ciasto rośnie równo jeżeli brzegi tortownicy są suche,albo po posmarowaniu tłuszczem grubo oprószone bułką tartą,lub mąką.
Spryskiwacz do wody może być przydatny do innego celu - do rozpylania maki.Bardzo ułatwi zadanie ,gdy trzeba oprószyć mąką ,blachy i formy do pieczenia.Warunek - suche naczynie i sucha mąka.
W najbliższym czasie będzie jeszcze o wypiekach,a teraz idę sprawdzić czy smaczna się okaże pewna sałatka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz