poniedziałek, 12 marca 2018

Decydując się na wypieki,na ciasto ,przy wyrabianiu jego należy mieszać w jednym kierunku.Zmieniając  kierunek popełnia się błąd ,który może spowodować,że ciasto będzie niedopieczone i mało pulchne.

Biszkoptowy spód może popękać jeżeli ciasto jest za długo w piekarniku,ponad wyznaczony czas.

Jeżeli stosujesz specjalny papier do pieczenia,to nie masz kłopotu z wyjęciem ciasta z formy
Ale jeżeli smarujesz blachę tłuszczem,to wstaw ją na kilkanaście minut do lodówki,dzięki temu tłuszcz nie wymiesza się z ciastem,a gotowy wypiek da się   łatwiej wyjąc z formy,I w tym momencie  wyjaśniam,że nie zawsze papier do wypieków jest przydatny - bo choćby forma do babki .

Słonych ciasteczek,paluszków itp. nie przechowuj w metalowych puszkach,bo sól spowoduje ciemny  nalot i plamy wewnątrz puszki.

Pulchne naleśniki uzyskasz dodając do ciasta naleśnikowego  trochę oliwy,a mleko przed dodaniem zmieszasz z wodą mineralna gazowaną.

Jeśli wysmarujesz  tłuszczem jedynie brzeg tortownicy ,ciasto podczas rośnięcia opadnie na brzegach ,a w środku się wybrzuszy.Ciasto rośnie równo  jeżeli brzegi tortownicy są suche,albo po posmarowaniu tłuszczem grubo oprószone bułką tartą,lub mąką.

Spryskiwacz do wody może być przydatny do  innego celu - do rozpylania maki.Bardzo ułatwi zadanie ,gdy trzeba  oprószyć mąką ,blachy i formy do pieczenia.Warunek - suche naczynie i sucha mąka.

W najbliższym czasie  będzie jeszcze o wypiekach,a teraz idę sprawdzić czy smaczna   się okaże  pewna sałatka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz