piątek, 16 marca 2018

Ciasto będzie rosło równomiernie,jeżeli po wstawieniu go do  nagrzanego piekarnika zostawisz na 10 minut uchylone drzwiczki.Zablokuj je warząchwią .    Sama się uśmiałam z tej warząchwi,bo kto z młodzieży wie co to jest ? A to jest bardzo pożyteczna łyżka używana w starych kuchniach.Jest drewniana i próbując jakąś przyrządzaną potrawę nie oparzymy się ,bo drewno jest złym przewodnikiem ciepła.

Jeśli ciasto  mocno utkwiło w formie i nie możesz go wyjąć ,musisz na moment położyć formę na ścierce zmoczonej  zimną wodą..Nagły kontakt z zimnem powoduje kurczenie się metalu i ciasto prawie  zostaje wypchnięte.

Bardzo wysuszone rodzynki należy namoczyć na pół godziny w wodzie z odrobiną soku cytrynowego,

Ale ..............rodzynki moczone przez noc w rumie  znacznie poprawiają aromat i smak ciasta,ale kto dysponuje rumem? Radzę zatem namoczyć  je w takim [własnej roboty ] rumie : Pół szklanki wódki, 1 aromat rumowy,1 łyżeczka cukru.W tym namoczyć rodzynki na noc.
A jeśli pieczesz  keksa ,to pozostałością po tym w czym moczyły się rodzynki skrop bakalie.Potem oczywiście obtocz je w mace ,by w cieście nie opadły na dno.

Ciasto drożdżowe będzie dłużej zachowywało świeżość jeżeli będzie przechowywane w lodówce owinięte filią aluminiową,ale jeżeli chcesz odświeżyć ciasto,to skrop je mlekiem i wstaw   na krótko do rozgrzanego wcześniej piekarnika.

Ciasta wysokie np. baby należy koniecznie sprawdzić czy można zakończyć pieczenie,Idealnie nadają się do tego patyki do grilla ,bo są drewniane i długie,sięgają do spodu ciasta.Jeżeli patyk jest suchy to pieczenie można zakończyć,jeżeli nie - to pieczemy nadal.

Nie,nie ,,,,,,,,,,,,,,,,,to nie koniec ,,,,,,,,,,,,,,,,,,i już c,d . piszę .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz