sobota, 17 marca 2018

Lukier do ciasta ...........bardzo wskazany ,bo dzięki niemu ciasto nie wysycha,nie starzeje się tak szybko jak bez niego.Wiele gospodyń robi lukier we własnym zakresie.Dla nich to  
następujące dwie rady:Aby lukier nie tylko był słodki ,ale także aromatyczny ,dodaj nieco soku z cytryny lub pomarańczy.Lukier będzie twardszy zawsze,gdy poza wodą ,dodasz do niego nieco białka jaj.

Aby lukier miał ładny biały kolor należy go rozrobić  nie z wodą ,lecz z gorącym mlekiem.Różowy kolor uzyskasz jeżeli  dodasz do masy trochę soku z wiśni.

Aby podczas krojenia polewa na torcie ,albo na cieście  nie pękała ,należy przed każdym krojeniem zanurzyć nóż na chwilę w gorącej wodzie.Również wypieki  z bitą śmietaną należy kroić w ten sposób.

I to już całość porad kulinarnych.Mam nadzieję,że przed zbliżającymi się świętami będą przydatne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz