Lukier do ciasta ...........bardzo wskazany ,bo dzięki niemu ciasto nie wysycha,nie starzeje się tak szybko jak bez niego.Wiele gospodyń robi lukier we własnym zakresie.Dla nich to
następujące dwie rady:Aby lukier nie tylko był słodki ,ale także aromatyczny ,dodaj nieco soku z cytryny lub pomarańczy.Lukier będzie twardszy zawsze,gdy poza wodą ,dodasz do niego nieco białka jaj.
Aby lukier miał ładny biały kolor należy go rozrobić nie z wodą ,lecz z gorącym mlekiem.Różowy kolor uzyskasz jeżeli dodasz do masy trochę soku z wiśni.
Aby podczas krojenia polewa na torcie ,albo na cieście nie pękała ,należy przed każdym krojeniem zanurzyć nóż na chwilę w gorącej wodzie.Również wypieki z bitą śmietaną należy kroić w ten sposób.
I to już całość porad kulinarnych.Mam nadzieję,że przed zbliżającymi się świętami będą przydatne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz