Teraz obiecany c.d porad kulinarnych.Dotyczy wypieków :
Sprawdź czy kupione drożdże są świeże,bo to jest istotne jeżeli ciasto ma się udać,ma pięknie wyrosnąć./Sposób zupełnie nie kłopotliwy.Wystarczy kawałek ich wrzucić do kubka z gorącą wodą,jeżeli wypłyną na wierzch ,to znaczy,że drożdże nie straciły swojej siły i że są świeże.
Wszystkie składniki i naczynia przy wyrobie ciasta drożdżowego winny mieć jednakową temperaturę,najlepiej pokojową.To jest dość istotne.
Aby ciasto drożdżowe dobrze wyrosło powinno być przykryte czystą ściereczką i stać w ciepłym miejscu.Najbardziej szkodzą mu przeciągi, a ponadto pod przykryciem utrzymuje się stała temperatura.
Sernik nie powinien być wyjęty z piekarnika prędzej aż całkowicie ostygnie po otwarciu drzwiczek ,bo to zapobiegnie rozpadaniu się masy serowej.
Kruche ciasto będzie jeszcze bardziej kruche jeżeli roztrzepiesz jaja z odrobina soku cytrynowego.
Jeżeli na wierzchu świeżo upieczonego tortu porobiły się fałdy ,to połóż je do góry dnem wraz z formą na desce ,niech tak poleży około 20 minut.Po odwróceniu przekonasz się,że ciasto jest idealnie gładki.
To tyle na dziś c,d nastąpi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz