Jeśli zabrakło w domu cukru pudru,to możesz w młynku do kawy zmielić cukier kryształ,ale pierwsza porcja cukru ,to - 1 łyżka i ją odrzucamy ,bo pachnie kawą.A czy wiesz,że także w młynku możesz zmielić suchy mak ?
Uwaga ! - to ważne : Zanim rozpoczniesz dekoracje ciasta,czy tortu owocami,bitą śmietanką itp ..poczekaj aż ciasto całkowicie wystygnie,inaczej będziesz je jeść łyżką.
Prosta i łatwa dekoracja ciasta : Położona papierowa lub plastikowa serwetka w ażurowym wzorku i na to posypane kakao z cukrem ,jeżeli ciasto było jasne i cukrem pudrem jeśli ciasto było czekoladowe.Po zdjęciu serwetki pozostanie wzór,ale,ale , przed tym,takie ciasto należy lekko,bardzo lekko, zwilżyć ,najlepiej mlekiem rozpylonym z rozpylacza służącego do rozpylania wody na rośliny doniczkowe,ale.................to może być tylko mgiełka mleczna,- no i należy odczekać kilkanaście minut.
Tort dla dzieci ,to specjalna dla nich frajda : Proponuje na niezaschniętym jeszcze lukrze,lub na kremie poustawiać [ powciskać ] kolorowe żelki.
Ciasto z polewą lukrową dłużej zachowuje świeżość.Należy pamiętać jednak jaka polewa do jakiego ciasta : czekoladowa do marmurkowego,cytrynowa do ,piaskowego.
Aby polewa nie wsiąkała w ciasto,tak że w końcu nie będzie jej widać,to pod nią ,pod te polewę należy dać np. marmoladę.Powierzchnie tortu ,lub ciasta posmarować najpierw ciepłą marmoladą ,a jak wystygnie zastosować polewę.
I żebym nie wiem jak się starała wszystkiego nie napiszę,zatem porad kulinarnych będzie c.d, ale nie dziś.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz