piątek, 16 marca 2018

Jeśli zabrakło w domu cukru pudru,to możesz w młynku do kawy zmielić cukier kryształ,ale pierwsza porcja cukru ,to - 1 łyżka i ją odrzucamy ,bo pachnie kawą.A czy wiesz,że także w młynku możesz  zmielić suchy mak ?

Uwaga ! - to ważne : Zanim rozpoczniesz dekoracje ciasta,czy tortu owocami,bitą śmietanką itp ..poczekaj aż ciasto całkowicie wystygnie,inaczej będziesz je jeść łyżką.

Prosta i łatwa dekoracja ciasta : Położona papierowa  lub plastikowa serwetka w ażurowym wzorku i na to posypane kakao z cukrem ,jeżeli ciasto było jasne i cukrem pudrem jeśli ciasto było czekoladowe.Po zdjęciu serwetki pozostanie wzór,ale,ale , przed tym,takie ciasto należy lekko,bardzo lekko, zwilżyć ,najlepiej mlekiem rozpylonym z rozpylacza służącego do rozpylania wody na rośliny doniczkowe,ale.................to może być tylko mgiełka mleczna,- no i należy odczekać  kilkanaście minut.

Tort dla dzieci ,to specjalna dla nich frajda : Proponuje na niezaschniętym jeszcze lukrze,lub na kremie poustawiać [ powciskać  ] kolorowe żelki.

Ciasto z polewą lukrową dłużej zachowuje świeżość.Należy pamiętać jednak jaka polewa do  jakiego ciasta  : czekoladowa do marmurkowego,cytrynowa do ,piaskowego.

Aby polewa nie wsiąkała w ciasto,tak że w końcu nie będzie jej widać,to pod nią ,pod te polewę należy dać np. marmoladę.Powierzchnie tortu ,lub ciasta posmarować  najpierw ciepłą marmoladą ,a jak wystygnie zastosować polewę.


I żebym nie wiem jak się starała wszystkiego nie napiszę,zatem porad kulinarnych będzie c.d, ale nie dziś.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz