piątek, 15 sierpnia 2014

Drodzy  Działkowcy !   GLEBA  O glebę należy dbać ,a ona odwdzięczy sie wysokim plonem.Z tej to przyczyny pisałam wczoraj o pryżmie kompostowej ,o której  niektórzy mówią "działkowe złoto".Jeżeli np teraz jakieś miejsce na działce nie jest obsiane ,lub obsadzone ,nie należy zostawiać tego miejsca do jesieni ,do kopania gleby.Mozna posiać  rośliny,ktore wzbogacą ją na tyle ,że aż trudno sobie to wyobrazić.Po wygrabieniu [kopać nie trzeba] posypujemy po wierzchu wykę,peluszkę,seradel,łubin,gorczycę itd.itd Posłużę się takim przykładem łubin wzbogaca glebę w azot ,a gorczyca w fosfor i potas.Rośliny zakopane jesienią ze zmagazynowanym pokarmem czekaj ą wiosny i wołają "kogo nakarmić,kogo nakarmić?,które roślinki są głodne ,ktore?"

COŚ TANIEGO NA GRILLA

Ta gleba rodząca na naszej działce ogórki,pomidory,marchewki,rośliny ozdobne,gdzieś tam w polu urodziła żyto,a z tego żyta upieczono pyszny razowy chleb i o to chodzi.Zabierzemy go na działkę ,ale także zabierzemy sos,w którym maczać będziemy małe kromeczki.A sos to:3 jaja na twardo,5 ząbków czosnku  1 szkl.gęstego jogurtu,1 szkl.majonezu.............zblendować .Dodać kilka gałązek posiekanej natki pietruszki .Wymaga dosolenia i dosłodzenia.Kto nie lubi czosnku,może zastąpić go chrzanem.oczywiście chlebek ma być chrupiący prosto z grilla.SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz