A co z tymi mszycami ?
A co z kapustą ?
Ponieważ bardzo,bardzo nie lubię mszyc to rozpocznę od kapusty.
To warzywo nadaje się także na SURÓWKĘ KLASYCZNĄ.Warunek ..............kapusta winna być młoda.Taka jaka jest właśnie teraz.I drugi warunek ,należy ją pokroić w cienkie paseczki..To zadanie spełnia dobra szatkownica.
Zatem : pół główki poszatkowanej kapusty dwie spore marchewki pod postacią wiórków .Łatwo to zrobić skrobaczką do warzyw.Oraz dwie cebule pokrojone w cienkie piórka.I jak łatwo zauważyć wszystkie trzy składniki maja podobny kształt i jest to dość istotne.Proszę sprawdzić ,że inaczej smakuje.Istotne też są przyprawy tj sól [niewiele ] cukier [ o - już znacznie więcej ] i ocet balsamiczny 2,3 łyżki , 6 łyżek oleju.Taka surówka jest nie bez powodu zwana uniwersalną bowiem pasuje do wszystkich mięs ,ryb i jaj.I na koniec jeszcze taka uwaga :Jak każdą surówkę NIE NALEŻY SOLIĆ PRZED DODANIEM TŁUSZCZU...................bo co ? bo sól wyciska z surowych warzyw sok i po dwu godzinach już "podchodzi wodą " a tłuszcz ją chroni ,oraz KOCHANI ! OCET BALSAMICZNY TO NIE JEST TAKI SAM OCET JAK TEN ZWYKŁY.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz