wtorek, 23 maja 2017

, To będzie kapusta nie tylko smaczna  ale jest też jest możliwość eleganckiego jej podania.
========================================================================
Ugotować jedną dużą główkę kapusty młodej w osolonej wodzie.Odcedzić.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki  masła i wrzucić na nie dużą garść lud wie drobno pokrojonych pieczarek.Przyrumienić nieco.Dodać 1 łyżkę mąki [ kto lubi ] wymieszać i wszystko to dodać do kapusty.Wymieszać dodając cukru  ,ewentualnie soli i soku z cytryny.Smaczek takiej kapusty przepyszny,ale to nie wszystko.
Około 10 pieczarkom  obciąć krótko ogony. 

Posilić i opieprzyć lekko środki pieczarek  .Ogony  należy posiekać, posiekać  też  wcześniej ugotowane  na twardo jaja ,2 lub 3 Po wymieszaniu z 1 łyżką [ a może 2 ] masła  i solą  i drobno posiekanym szczypiorkiem ,wymieszać i  napełnić tym farszem pieczarki.Tę stronę pieczarek z farszem "wcisnąć " w bułkę tartą i smażyć na klarowanym maśle najpierw właśnie tę stronę z farszem na wolnym ogniu.Przewrócić na drugą stronę i lekko zrumienić,Na półmisku podać kapustę udekorowaną faszerowanymi pieczarkami.

Jakie to jest pyszne i eleganckie i bezmięsne  [ co czasem jest ważne ],to tylko wiedzą ci którzy już próbowali tego dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz