poniedziałek, 22 maja 2017

Z kapustą dobrze,a nawet bardzo dobrze.Szczególnie gdy jest  młoda .
Proponuję z tej młodej sporządzić BIGOSIK  WIOSENNY.
Najlepiej zrobić go wówczas jak mamy jakieś części mięsa pieczonego lub gotowanego drobiowego.Jeżeli nie to dobrze będzie przygotować jedną małą pierś kurczaka usmażoną na maśle,na wolnym ogniu by nie była surowa w środku.Pokroić w kawałki dodać do ugotowanej kapusty .Dodać także jedną puszkę zielonego groszku i masło na którym smażył się kurczak.Ewentualnie dodać masła surowego,posolić posłodzić [koniecznie posłodzić do smaku ] i dodać albo soku z cytryny albo octu balsamicznego.Z octem ma charakterystyczny smaczek.Taki bigosik stanowić może indywidualne  drugie danie obiadowe,szczególnie smaczne gdy do niego poda się chrupiące tosty.
Uwaga ! - im więcej kapusty,tym więcej groszku.On musi być wyczuwalny w smaku.Może zatem 2 puszki?
S m a c z n e g o.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz