Pragnę podać coś ze starej książki kucharskiej.Są to dania proste ,łatwe w przyrządzeniu i do bardzo zdrowe .Bogate w białko.
FASOLA SUCHA Z MASŁEM.
==========================
Najsmaczniejsza jest fasola duża lub bronzowa [ tak się wtedy pisało ] włoska.Namoczyć ja w letniej wodzie na noc a nazajutrz gotować ,aż będzie zupełnie miękka.Na gotowaniu posolić ,a wydając odcedzić i polać suto masłem ze zrumienioną bułeczką.
FASOLA BIAŁA NA KWAŚNO.
===========================.
Jakikolwiek gatunek fasoli drobnej lub dużej,ugotować jak poprzednią.Zasmażyć drobno usiekaną dużą cebulę z masłem,podprawić łyżką mąki,rozprowadzić smakiem z, fasoli,wlać octu owocowego do smaku i wymieszawszy dobrze ,poddusić jeszcze kilka minut.
Idę wypróbować te przepisy.
.
o
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz