środa, 12 lipca 2017

Pragnę podać coś ze starej książki kucharskiej.Są to dania proste ,łatwe w przyrządzeniu  i do bardzo zdrowe .Bogate w  białko.
FASOLA SUCHA Z MASŁEM.
==========================
Najsmaczniejsza jest fasola duża lub bronzowa [ tak się wtedy pisało ] włoska.Namoczyć ja w letniej wodzie  na  noc a nazajutrz gotować ,aż będzie zupełnie miękka.Na gotowaniu posolić ,a wydając  odcedzić i polać suto masłem ze zrumienioną bułeczką.  

FASOLA  BIAŁA NA KWAŚNO.
===========================.
 Jakikolwiek gatunek fasoli drobnej lub dużej,ugotować jak poprzednią.Zasmażyć drobno usiekaną dużą cebulę z masłem,podprawić łyżką mąki,rozprowadzić  smakiem z, fasoli,wlać octu owocowego  do smaku i wymieszawszy  dobrze ,poddusić jeszcze kilka minut.
Idę wypróbować te przepisy.
 .

o

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz