niedziela, 17 grudnia 2017

I jeszcze mała "prywata ".Obiecałam mojej Koleżance Elżuni,że podam przepis na ciasto, przepis sięgający  2 tysięcy lat .Przyrządzały  go kobiety swoim rycerzom idącym bronić Ziemi  Świętej - członkom wypraw krzyżowych.Był znany w moim domu od babki Hiszpanki,która jakimś cudem go w tamtych latach przywiozła ,a było to około 1885 r.Podobno ,można przepis ten spotkać już w internecie pod hasłem "Pakowaniec- przekładaniec choć nie wiem czy jest dokładnie taki jak mój. Samo wykonanie jest pracochłonne i należy posiadać owoce kandyzowane,bo do przekładania będą  potrzebne.

Polecam skorzystać z przepisy na ciasto drożdżowe, bo sprawdzone,bo pewne.Często , młode gospodynie "boją się ",że się nie uda.Należy tylko pamiętać,że wszystkie składniki winny mieś temperaturę pokojową ,a więc jajka ,mąka,mlek itd.I nie stosować,żadnych mikserów i innych urządzeń.Potrzebne jest ciepło naszych dłoni. 
A oto łatwy,niedrogi przepis na ciasto drożdżowe ,takie mniam,mniam.

1 kg .mąki.
10 dkg. drożdży.
20 dkg. masła
 nieco ponad połowę szklanki cukru [3/4]
3 jaja
 1 i 1/2  szklani mleka
1 cukier waniliowy.

Wykonanie - bardzo proste:Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i cukru.. postawić w cieple..............niech podrosną,to znaczy podwoją swoją objętość  Masło rozpuścić.W tym czasie wyszorować i umyć i wyparzyć jedną komorę zlewozmywaka Tak wygodniej wyrabiać ciasto. .Wytrzeć czystą ściereczką do sucha.Zatkać otwór.Wsypać mąkę i wszystkie pozostałe składniki.Wymieszać i potem wyrabiać ,Jak odstaje od dłoni to znaczy,że jest dobrze wyrobione.Czasem [zależy to od maki ] trzeba jej ewentualnie odrobinę dodać.Posypać mąką po wierzchu przykryć ściereczką i iść z psem na spacer.W tym czasie urośnie.. Do ciasta można dodać sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową.Bo gdyby pokusić się o pakowańca ,to potrzebne będą :..............................

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz