wtorek, 26 lipca 2016
Prawdę mówiąc - o tym wiedziałam.Nie zdawałam sobie jednak sprawy z wielkości tego zjawiska.Jakże często polecałam Państwu nawożenie najzdrowsze bo nawozem organicznym,nawożenie sproszkowanym obornikiem bydlęcym,mając w pamięci ten obornik sprzed lat.A jednak to nie ten sam.Ponieważ ,teraz w oborniku bydlęcym spotkać już można jakąś część Tablicy Mendelejewa i także antybiotyki.Bowiem do paszy są one dodawane a i różne inne suplementy.Można by zapytać ,czemu tak jest?Otóż - temu, by chronić zwierzęta od różnych chorób.Niestety - nadmiar tych dodatków wydalany jest z odchodami i w nich ,nawet wysuszonych się znajdują .Ilość tych antybiotyków i innych różnych dodatków w oborniku bydlęcym :to pikuś w porównaniu z obornikiem kurzym tj .Kurzakiem.Hodowcy drobiu ,bowiem pragnąc osiągnąć szybko zamierzony efekt ,tj szybki i zdrowy wzrost zwierząt dodają najprzeróżniejsze suplementy.Bo proszę sobie wyobrazić,że bez nich ten proces przyrastania tkanki mięsnej wydłużyłby się do 9,10 m-cy.Dopiero po tym czasie nadawałyby się do uboju.A teraz ? A teraz po 3 miesiącach,bo kto chce czekać?Zyski najlepsze, to zyski natychmiastowe.W związku z tym ,że Kurzak jest tak "nafaszerowany" ,najrzadziej go polecałam.Bo tego "farszu "w nim jest kilkanaście razy więcej jak w oborniku bydlęcym.Ale także nie polecam do bezpośredniego nawożenia Kurzakiem z tego powodu,że jest on bardzo bogaty w nawóz azotowy .Nawóz który powoduje tylko rozwój,wzrost rośliny [jakiejkolwiek] nie daje ani obfitszego kwitnienia ,ani wyższego plonowania.O ! - może okazać się przydatny w nawożeniu świeżo posadzonych drzewek owocowych i innych ,także ozdobnych i krzewów.Ale,ale,ale................nigdy,przenigdy,w żadnym przypadku ,w żadnej sytuacji, nie przez bezpośrednie posypywanie suchego Kurzaka.Z powodu dużej zawartości nawozu azotowego,który ma właściwości parzące.Z Kurzaka sporządza się gnojowicę,tj nawóz płynny.Na 1 l. suchego nawozu daje się 10 l. wody i pozostawia tę mieszankę na dwa tygodnie w celu ,przefermentowania i "zgubienia" właściwości parzących rośliny.Jednak - do zastosowania,do podlania będzie nadawał się dopiero po rozcieńczeniu.Do 1 litra tego płynnego nawozu dolewa się około 10 litrów wody.W tym miejscu pragnę poinformować Państwa jak wygląda zagonek na którym posypano sproszkowany nawóz kurzy?To co zobaczyłam to jakby zakradł się jakiś niszczyciel i w jedną noc zniszczył krzaki pomidorów.Z resztą -osoba poszkodowana to sugerowała .............."to ta małpa to zrobiła " wskazując na sąsiednią działkę.Jednak ja - zanim wydałam swoją opinie na ten temat wypytałam ją o wszystko,co wiąże się z uprawą.No - i w wyniku dyskusji i moich dokładnych oględzin wyszło na jaw,że to palące właściwości Kurzaka ,to spowodowały bo był posypany bezpośrednio na zagonek.To ,tak przy okazji,ale w ogóle jest mi smutno z powodu DALSZEGO ,NASTĘPNEGO NISZCZENIA ŚRODOWISKA .
"Człowiek jest mądry gdy szuka wiedzy,ale jest głupcem gdy uważa że już ją znalazł"."żydowskie.
"Człowiek ,który powiększa wiedzę,powiększa też smutek."żydowskie.
Jakże często zdarza mi się powiększać smutek,co znaczyłoby,że wiedzę powiększam? Ale - niejednokrotnie zrezygnowałabym z tej wiedzy i żyła w nieświadomości.Ot - choćby ostatnio dowiedziałam się ,że :.............................
"Człowiek ,który powiększa wiedzę,powiększa też smutek."żydowskie.
Jakże często zdarza mi się powiększać smutek,co znaczyłoby,że wiedzę powiększam? Ale - niejednokrotnie zrezygnowałabym z tej wiedzy i żyła w nieświadomości.Ot - choćby ostatnio dowiedziałam się ,że :.............................
poniedziałek, 25 lipca 2016
Poruszam różne tematy co może wydawać się brakiem zdecydowania.Ale nie, tak nie jest.Robię to umyślnie by nie zanudzić.
Zatem - jakie to mogą być błędy "pomidorowe " ,że tak to nazwę.
Najczęściej występującym błędem jest potraktowanie wrzątkiem owoców pomidora,żeby - co ? Żeby zniszczyć wszystko to co na skórce się znajduje.A może tam znajdują się jakieś szczątkowe ilości preparatów chemicznych? "To ja je właśnie tym wrzątkiem zniszczę "..Nic bardziej błędnego i szkodliwego być nie może.Bo co ? spytacie.Bo to,że jeżeli na tej skórce były jakieś szkodliwe substancje to w wyniku zniszczenia skórki wrzątkiem ONA POPĘKAŁA ,i przez te pęknięcia to co było na wierzchu teraz jest w środku.Wniknęło bez trudu do miąższu pomidora.A jak postąpić prawidłowo?Prawidłowo jest to tak: Pod strumieniem zimnej wody należy zmyć to co ewentualnie na skórce się znajduje umyć je i dopiero jak są czyste , ,bo umyte zimną wodą ,wtedy ewentualnie ją sparzyć.Napisałam ewentualnie bowiem skórka od pomidora jak i znajdujące się w środku pestki pracują w naszym organizmie na lepszą perystaltykę jelit.
A następny błąd to mieszanie pokrojonych pomidorów z zielonymi ogórkami.Pewne substancje znajdujące się w ogórku zabijają witaminy w pomidorach.Ja wiem,że taka sałatka jest smaczna ,ale niestety bez witamin.
A czy jest błędem skrapianie sałatki pomidorowej octem.Jest ! choć to zleży od ilości octu i od tego jaki on jest ,bo może np. balsamiczny bardzo smaczny i o wiele słabszy.Chcąc uniknąć szkodliwego działania octu na pomidory ,należy sałatkę najpierw skropić oliwą lub olejem a potem dopiero octem.
Życzę smacznego !
Zatem - jakie to mogą być błędy "pomidorowe " ,że tak to nazwę.
Najczęściej występującym błędem jest potraktowanie wrzątkiem owoców pomidora,żeby - co ? Żeby zniszczyć wszystko to co na skórce się znajduje.A może tam znajdują się jakieś szczątkowe ilości preparatów chemicznych? "To ja je właśnie tym wrzątkiem zniszczę "..Nic bardziej błędnego i szkodliwego być nie może.Bo co ? spytacie.Bo to,że jeżeli na tej skórce były jakieś szkodliwe substancje to w wyniku zniszczenia skórki wrzątkiem ONA POPĘKAŁA ,i przez te pęknięcia to co było na wierzchu teraz jest w środku.Wniknęło bez trudu do miąższu pomidora.A jak postąpić prawidłowo?Prawidłowo jest to tak: Pod strumieniem zimnej wody należy zmyć to co ewentualnie na skórce się znajduje umyć je i dopiero jak są czyste , ,bo umyte zimną wodą ,wtedy ewentualnie ją sparzyć.Napisałam ewentualnie bowiem skórka od pomidora jak i znajdujące się w środku pestki pracują w naszym organizmie na lepszą perystaltykę jelit.
A następny błąd to mieszanie pokrojonych pomidorów z zielonymi ogórkami.Pewne substancje znajdujące się w ogórku zabijają witaminy w pomidorach.Ja wiem,że taka sałatka jest smaczna ,ale niestety bez witamin.
A czy jest błędem skrapianie sałatki pomidorowej octem.Jest ! choć to zleży od ilości octu i od tego jaki on jest ,bo może np. balsamiczny bardzo smaczny i o wiele słabszy.Chcąc uniknąć szkodliwego działania octu na pomidory ,należy sałatkę najpierw skropić oliwą lub olejem a potem dopiero octem.
Życzę smacznego !
Z opryskami chemicznymi - to jest tak.Posiadają one czas karencji,który to dla różnego preparatu jest różny.Czasem to tylko 3 dni a czasem ,aż 3 miesiące.I ,być może pamiętacie jak niejednokrotnie pisałam..............." o ten oprysk jest bezpieczny ,bo jest to oprysk zapobiegawczy".........Bo - co to jest ta karencja? .Karencja jest to czas JAKI WINIEN UPŁYNĄĆ OD OPRYSKU DO ZBIORU OWOCÓW LUB WARZYW.A gdy opryskuje się już po zbiorze ,to zupełnie,absolutnie nic liczyć,odliczać nie trzeba bowiem owocowanie będzie miało miejsce dopiero w następnym sezonie.Poruszając ten temat ,przy okazji informuję Was Drodzy moi Czytelnicy.że gdyby przypadkiem przyszło Wam do głowy opryskać owocujące teraz pomidory,to ten czas karencji należy dokładnie obliczyć.I nie liczyć do konsumpcji pomidora ,a do zbioru ,tj. zdjęcia z krzaka.Czemu o tym przypominam? Ano - temu,że pewna osoba tak to źle zrozumiała ,zbierając mało wybarwione owoce pomidorów i kładąc je na parapecie położyła też kartkę kiedy może je zjeść .A to błąd Karencja przestała działać wtedy gdy owoc został zerwany.Zatem przypominam jeszcze raz OD OPRYSKU DO ZBIORU ,NIE DO KONSUMPCJI.
A skoro już poruszyłam ten pomidorowy temat...........to jaki błąd można popełnić konsumując pomidory?......................
A skoro już poruszyłam ten pomidorowy temat...........to jaki błąd można popełnić konsumując pomidory?......................
Deformacja liści,która została nazwana bąblami i której towarzyszy przebarwienie najczęściej zmiana koloru na karminowy spowodowane jest żerowaniem np. mszycy czyściecowo -porzeczkowej.Niejednokrotnie w takim "bąblu jest ich kilkaset osobników.Wkłuwając się w blaszkę liściową zmieniają jego barwę.Natomiast splątane ,skędzierzawione liście porzeczek na końcach pędów to "sprawka" mszycy porzeczkowej.I jak to w przyrodzie bywa mszyce i jedne i drugie potrafią podzielić się zdobytym łupem.Te żerują po środku,a tamte na końcach.Takie zmiany zaobserwować też można ,właśnie teraz na krzewach agrestu czereśni i wiśni.Walka z mszycami na krzewach jagodowych w lipcu jest prosta bo zostały zebrane owoce ,zatem można sobie pozwolić na oprysk Pirimorem i to w takiej zupełnie nieskomplikowanej formie.Rozpylając z metalowego pojemniczka przeznaczonego w prawdzie do wali z mszycami na roślinach ozdobnych,ale mszyce nie znają się na tym co użytkowe,a co ozdobne.Zatem i te na krzewach jagodowych także zginą.Proszę tylko pamiętać o tym,że rozpyla się z takiego dozownika zawsze w pewnej odległości ,bowiem "wyzwolony" preparat ma niską temperaturę i można zaszkodzić opryskiwanej roślinie.
A ,co ja miałam na myśli pisząc,że na krzewach jagodowych można teraz bezpiecznie stosować ochronę chemiczną?........................
A ,co ja miałam na myśli pisząc,że na krzewach jagodowych można teraz bezpiecznie stosować ochronę chemiczną?........................
"Panie Stefanie,zobacz pan co to są za bąble na liściach porzeczki ?" zapytał mojego sąsiada działkowicz z naprzeciwka ,zatem też sąsiad."Ach,ty ciućmoku "zaśmiał się Stefan " to nic innego tylko mszyca.I miał rację bowiem dość często jest to obraz spowodowany,żerowaniem dużej kolonii mszyc.Ale by nieco poskromić zapędy Stefcia jako pierwszego najmądrzejszego na działce dodałam ,że także mogą powodować to najprzeróżniejsze drobne pluskwiaki.W tym miejscu winnam wymienić szkodniki które takie zmiany powodują i na jakich roślinach. No - i już jesteśmy na działce.
Zaczęło się.To - to przedsięwzięcie o którym pisałam wczoraj i na razie nic więcej na ten temat,by nie zapeszyć.No - ładnie ,okazuje się,ze wierzę w jakieś gusła,jakieś zapeszanie. Koniec tematu o przysłowiach teraz będzie:
"Pochlebca - bliski krewny zdrajcy."baskijskie.
"Gdy spotykają się pochlebcy,diabeł siada do uczty."hiszpańskie.
"Pochlebca z deszczu robi pogodę."polskie.
"Pochlebstw używaj na wzór wody kolońskiej - wąchaj,ale nigdy nie połykaj"serbskie.
Sporo tego dziś ,ale myślę,że warto jest wiedzieć .Czyż nie ?Co do tego ostatniego przysłowia ,nie byłabym taka zgodna z jego treścią.Trochę się czasy zmieniły i niejednokrotnie z powodu braku innych alkoholi i woda kolońska pasuje.
"Pochlebca - bliski krewny zdrajcy."baskijskie.
"Gdy spotykają się pochlebcy,diabeł siada do uczty."hiszpańskie.
"Pochlebca z deszczu robi pogodę."polskie.
"Pochlebstw używaj na wzór wody kolońskiej - wąchaj,ale nigdy nie połykaj"serbskie.
Sporo tego dziś ,ale myślę,że warto jest wiedzieć .Czyż nie ?Co do tego ostatniego przysłowia ,nie byłabym taka zgodna z jego treścią.Trochę się czasy zmieniły i niejednokrotnie z powodu braku innych alkoholi i woda kolońska pasuje.
Subskrybuj:
Posty (Atom)