niedziela, 3 sierpnia 2014

Jabłka zdrowe  Polskie jak je jeszcze wykorzystać ? otóż można pokusić się o sporządzenie octu,Niczego łatwiejszego nie ma .Jeżeli mamy balon to dobrze octu będzie dużo ,ale można też posłużyć się butelkami .Pokrojone jabłka  jedna trzecia balonu lub butelki ,woda i nieco cukru.Mogą to być też skórki od jablek,gniazda nasienne itp. otwory nie zakręcamy szczelnie tylko obwiązujemy szmatką lub gazą.Po zakończonej fermentacji [2 lub 3 m-ce] Zlewamy ocet do butelek i przechowujemy  w zupełnie obojętnym miejscu [znam to z autopsji]  Jest tylko pewne niebezpieczeństwo ,w jednym pomieszczeniu nie robimy wina i octu,bo wino też octem  się stanie.Warto się potrudzić bo koszt prawie żaden można przecież przeznaczyć na ocet odpady jabłkowe.Najlepszy ocet jest z papierówek i antonówek.Mnie kiedyś zdarzyło się zamiast octy wino.Byłam bardzo tym zdziwiona ale wówczas dałam więcej cukru.No cóż Calvados też dobry.

A teraz przysłowie zupełnie nei związane z tematem..........przysłowie o treści ostrzegawczej

Lisowi,choć już położony ,jeszcze nie dowierzaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz