sobota, 9 sierpnia 2014

Można się pokusić o jej uprawę na działce.radziłabym jednak przemyśleć tę decyzje ,jest bowiem podatna na chorobę o nazwie mączniak i bardzo lubi ja szkodnik ,śmietka.Jeżeli już to w uprawie współrzędnej z marchewką o czym pisałam wcześniej.CEBULA ,jest zdrowa i ma właściwości lecznicze.Poza ogromną ilością Vit.posiada hormon roślinny o nazwie o nazwie glukokimia,która zapobiega cukrzycy u osób,które na nią jeszcze nie chorują i obniża poziom cukru u chorych na cukrzycę,ponadto leczy wszelkiego typu przeziębienia,jak zapalenie gardła,zatok,krtani ,a jej antyseptyczny sok leczy trądzik.A tak przy okazji myślę sobie czemu z naszych kuchni zniknęły warkocze czosnku i cebula w metalowej siatce [by była pod ręką ]I tak sobie też myślę,że wowczas dzieci nie chorowały tak czesto na zapalenie gornych dróg oddechowych,bo to para z gotowania i związki allilowe z cebuli i czosnku wdychane,działają jad dobroczynna inhalacja.

                        CEBULA Z CZYM SMAKUJE NAJLEPIEJ?????????????

Oczywiście ze śledziem.Może zatem śledzia podać tak..........................4 lub 5 filetów wymoczyć przez godzinę.Przekroić wzdłuż i  zwinąć    w koreczki.Jedno duże jabłko obrać ,pozbawić gniazd nasiennych i pokroić lub poszatkować na szatkownicy na cieniutkie plasterki ,podobnie postąpić z cebulą.Jak będzie to cebula cukrowa [ polecam bardzo ] może być duża.Wymieszać szklankę gęstego jogurtu z kilkoma łyżkami też gestej śmietany,dodać jedną lub dwie łyżeczki cukru ,w zależności od upodobań smakowych Całość wyłożyć na pólmiseczek ,lub salaterkę.Poukładać na wierzchu koreczki ze śledzi i w środek każdego koreczka włożyć jedną oliwkę  [ dużą  ] są takie.Proszę sprawdzić jaka bedzie reakcja domowników lub gości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz