Jeżeli chcemy z owoców zrobić dżem,powidła czy marmoladę to niestety [szczególnie dżem] bez Żelfiksu to jest sodka żelującego się to nie uda.Wyniki uporu pewnej osoby przyszło mi poznać osobiście................."A ja zrobię taki dżem jak robiła moja babcia ".z truskawek i wyszło coś nieprzeciętnie słodkiego [1 kg cukru n 1 kg owocu ] ,a,że był smażony 3 dni by odparował zrobił się brunatny i niczym nie przypominający materiału wyjściowego.No - dobrze..................ale czemu wtedy,te kilkadziesiąt lat temu smakował ?.................bo innego nie było,bo słodkie artykuły jadano rzadko,bardzo rzadko bo przed wojną 39 r 1 kg cukru kosztował 1 zł.W tej samej cenie była wołowina bez kości ,też 1 zł, za 1 kg. i pół litra wódki także 1 zł.Średnia krajowa wynagrodzenia była poniżej 200 zł.Nauczycielka zarabiała 220,240 zł,a to wówczas było wysokie wynagrodzenie.To jak się dostało bułkę z dżemem to był luksus.Cukier zamykano na klucz przed dziećmi.Przeliczcie sobie Drodzy Moi ile też cukru możecie kupić za swoje wynagrodzenie.?
I z tym pytaniem pozostawia Was ciotkamalinka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz