niedziela, 6 sierpnia 2017

Wykonanie OSTREGO SOSU jest tak proste jak konstrukcja cepa.Ktoś ,mnie onegdaj zapytał co to jest cep i jak jest skonstruowany.Wyjaśniłam,że to są dwa kije ,jeden długi,drugi krótki połączone kawałkiem skórzanego paska.Było to narzędzie do młócenia   w czasach gdy nie istniały jeszcze młockarnie.
Zatem do ostrego sosu potrzeba : 5 dużych owoców papryki,5 dużych cebul [zdecydowanie dużych,bo jak mniejsze to 7 lub 8] i 1 papryczka ostra.Cebulę obrać, ,ugotować 15,20 minut w osolonej wodzie.Ostudzić ,po czym zmielić w maszynce do  mięsa i także zmielić obraną ,ale surową paprykę i papryczkę.Wymieszać osolić i osłodzić [koniecznie] wg. własnego smaku.A kto lubi,może też dodać octu balsamicznego.Istotny w tym sosie jest ostry i słodki [stąd cukier ] smak.
Po nałożeniu do słoiczków spasteryzować.Kto się teraz potrudzi ,będzie nagrodzony zimą,bo zimą jak znalazł.Taki sos jest na tyle gęsty,że można nim posmarować  kanapkę,że nie wspomnę o różnych serach ,z typowym białym włącznie.

No i co ? wiele pracy  ? chyba nie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz