Porad kulinarnych kilka i to będzie tyle na dziś...........................
Butelki z likierem koniakiem whisky ,wódką,portwajnem,sherry,także wina do aperitifów i deserowe przechowuje się w pozycji pionowej.
Ile i jakiego i jak nalewać :Białym winem napełnia się kieliszki na dwie trzecie wysokości,czerwonym - tylko do połowy. Kieliszki winny stać na stole,natomiast do szampana ,każdy trzyma swój,lekko go pochylając.
Co zrobić z resztkami wina pozostałymi w butelkach ? Można je zamrozić pod postacią kostek,tak jak zamraża się wodę ,a potem jak znalazł ............jako dodatek do sosów lub deserów.Nie chcesz się w to bawić ? To resztki wlej do octu winnego ,a będzie bardziej esencjonalny.
Podobnie można postąpić z sokiem z cytryny,Napełnić nim pojemniczki do lodu.Używając do herbaty masz ją od razu odpowiednio schłodzoną.Można też zamrozić w małych porcjach utarte skórki cytrynowe,Jedna porcja do jednego ciasta itd.
Wyciśnij sok z pomarańczy ,wlej do pojemniczków na lód.Zamroź.Otwórz szampana .Napełnij nim kieliszki i do każdego wrzuć kostkę zamrożonego soku pomarańczowego.Napój wygląda bardzo dekoracyjnie ,a przy tym jest smaczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz