sobota, 3 marca 2018

Porad kulinarnych kilka i to będzie tyle na dziś...........................

Butelki z likierem koniakiem whisky ,wódką,portwajnem,sherry,także wina do aperitifów i deserowe przechowuje się w pozycji pionowej.

Ile i jakiego i jak nalewać :Białym winem napełnia się kieliszki  na dwie trzecie wysokości,czerwonym - tylko do połowy. Kieliszki winny stać na stole,natomiast do szampana ,każdy trzyma swój,lekko go pochylając.

Co zrobić z resztkami wina pozostałymi w butelkach ?  Można je zamrozić pod postacią kostek,tak jak zamraża się wodę ,a potem jak znalazł ............jako dodatek do sosów lub deserów.Nie chcesz się w to bawić ?  To resztki wlej do octu winnego ,a będzie bardziej esencjonalny.

Podobnie można postąpić z sokiem z cytryny,Napełnić nim pojemniczki do lodu.Używając do herbaty  masz ją od razu odpowiednio schłodzoną.Można też zamrozić w małych porcjach utarte skórki cytrynowe,Jedna porcja do jednego ciasta itd.

Wyciśnij sok z pomarańczy ,wlej do pojemniczków na lód.Zamroź.Otwórz szampana .Napełnij nim kieliszki i do każdego wrzuć kostkę zamrożonego soku pomarańczowego.Napój wygląda bardzo  dekoracyjnie ,a przy tym jest smaczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz